"UTOPILI" ZAPLENJENU JAHTU RUSKOG OLIGARHA: Luksuzni brod prodat za 75 miliona dolara!

Autor:

Svet

23.08.2022

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Superjahta vredna 75 miliona dolara povezana sa sankcionisanim ruskim milijarderom čelika, prodata je danas na Gibraltaru, rekli su sudski izvori, što je prva prodaja te vrste otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

"UTOPILI" ZAPLENJENU JAHTU RUSKOG OLIGARHA: Luksuzni brod prodat za 75 miliona dolara!

Foto: Prinskrin/youtube

Axomi je odobren ulazak u vode Gibraltara, a zatim su je vlasti zaplenile u martu nakon što je američka banka JP Morgan rekla da je njen navodni vlasnik Dmitrij Pumpjanski odustao od uslova kredita od 20 miliona dolara, piše Rojters.

Brod dužine 72,5 metara je na aukciji kod Gibraltarskog admiralskog suda. Bio je na listi za jedan dan, a zatvorene ponude će biti poslate elektronski do utorka u podne, rekao je portparol suda.

Najdžel Holjer, broker admiralskog maršala Vrhovnog suda Gibraltara koji je vodio aukciju, rekao je prošle nedelje listu Gardijan da je došlo do "neočekivanog kasnog porasta potencijalnih kupaca" širom sveta, sa više od 30 letova za Gibraltar da lično pregleda jahtu, prenosi Blic.

S obzirom da se jahta prodavala sudskim putem, rekao je, izgledalo je da potencijalni kupci veruju da bi mogli da pokupe "povoljni". Plovilo koje može da primi 12 ljudi u šest kabina, ima bazen, đakuzi, spa centar, 3D bioskop, jet skije i opremu za ronjenje.

Prema sudskim dokumentima u koje je Rojters uvideo, JP Morgan je pozajmio 20,5 miliona evra kompaniji Pyrene Investments Ltd koja se nalazi na berzi Britanskih Devičanskih ostrva koja je bila u vlasništvu Furdberg Holding Ltd. Furdbergov vlasnik je bio Pumpjanski, koji je bio garant za kredit.

U novinama se navodi da je Pyrene Investments nije ispunio uslove zajma nakon što je Pumpjanski 4. marta preneo sve svoje akcije u Furdbergu na treću stranu, a zatim je bio pokriven sankcijama. Pedesetosmogodišnjaka, koji ima bogatstvo procenjeno na dve milijarde dolara, prema magazinu Forbs, sankcionisale su Britanija i Evropska unija ubrzo nakon invazije na Ukrajinu, prenosi Blic.

Pojava žirantovih sankcija predstavlja događaj neispunjavanja obaveza po ugovoru o kreditu, jer garantuje zabranjeno lice, što ga čini nezakonitim da izvršava bilo koju od svojih obaveza iz finansijskih dokumenata, navodi se u novinama.

Axioma je prva zaplenjena luksuzna jahta za koju se zna da je na aukciji od kada je Zapad uveo sankcije moćnim Rusima nakon invazije na Ukrajinu u februaru, koju Rusija naziva specijalnom vojnom operacijom.

Pumpjanski je do marta bio vlasnik i predsednik proizvođača čeličnih cevi OAO TMK, snabdevača ruske državne energetske kompanije Gasprom. Kompanija je saopštila da se od tada povukao iz firme.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading