OGLASIO SE I BIVŠI AMBASADOR KIRBI: Evo šta je poručio o pregovorima Beograda i Prištine

Autor: Republika

Svet

21.08.2022

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi kaže da je nerealno očekivati da Beograd i Priština naprave bilo kakve ustupke u dijalogu o Kosovu bez neke ozbiljne nagrade, a to je prema njegovom mišljenju - članstvo u Evropskoj uniji.

OGLASIO SE I BIVŠI AMBASADOR KIRBI: Evo šta je poručio o pregovorima Beograda i Prištine

Foto: printscreen

Kirbi je u intervjuu za "Glas Amerike" rekao da ne očekuje skoro razrešenje kosovskog problema jer mu sadašnji pregovarači, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, ne deluju kao ljudi koji imaju odnos poverenja.

Ipak, smatra da postoji uslov čijim bi ispunjenjem ceo proces bio ubrzan i rešen.

 Mislim da će u jednom trenutku, ako EU i dalje bude posvećena tome da Srbija bude članica, ako Srbija potvrdi opredeljenje da postane članica, i ako Kosovo bude uvereno u to isto – sve moći da prođe. Međutim, ne mislim da su aktuelna rukovodstva Kosova i Srbije spremna na međusobne ustupke – ukoliko ne bude neke značajnije nagrade. Ne verujem da dve strane mogu nešto da razgovaraju i dogovore. Na kraju mora postojati nagrada. Oduvek sam verovao da je ta nagrada članstvo u Evropskoj uniji. U odsustvu toga neće biti saglasnosti Srbije, a pogotovo će izostati spremnost aktuelne kosovske vlade da razgovara sa srpskom stranom. I u skorijoj prošlosti iskazivala je otpor ka tome, rekao je Kirbi za "Glas Amerike".

Republika

Foto: Tanjug/AP, Nova.s

Vučić i Kurti pregovaraju

Članstvo Srbije u EU smatra vrlo važnim, ali misli da pre toga moraju da se steknu određeni preduslovi.

- Pravo pitanje je da li Srbija veruje da je put ka članstvu u EU zaista otvoren – što nije u potpunosti jasno. Ako jeste, da li Srbija zaista želi da krene tim putem… Od nje se učestalo čuje da želi, ali dela to ne pokazuju. Uzmite u obzir njen odnos sa Rusijom koja krši sve ono za šta se zalaže Evropska unija. Tako da tu postoje problemi, smatra Kirbi i dodaje:

- Evropu smatram nepotpunom bez Srbije. I aktuelni dijalog mora da se završi da bi se to desilo. Optimista sam, ali ne u smislu da bi se to moglo dogoditi danas ili sutra. Mnogo toga svodi se na poslednji momenat. Dogodiće se neka vrsta rešenja ili odlaganja odluka koje treba da stupe na snagu od 1. septembra. Ali, ceo dijalog se neće rešiti odmah. Za to je potrebno da se pometnja, koju je Moskva stvorila u Ukrajini, na neki način razreši. Evropa trenutno nije dovoljno sređena da bi Unija primala nove članice – posebno ne onu koja je, kako barem danas izgleda, mnogo više orijentisana na Moskvu nego na centar evropske politike.

Jednim od ozbiljnih problema u dijalogu, Kirbi smatra loš odnos Vučića i Kurtija.

Republika

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Aleksandar Vučić ima težak zadatak u Briselu

- Ne može se reći da su ta dva gospodina najbolji prijatelji. Nisam siguran da veruju jedan drugome – i u tome je problem. Ne morate biti dobri prijatelji, ali u nekom trenutku potrebno je razviti poverenje, jer ako želite da postignete dogovor - potrebno je da verujete da će se ostvariti. Učestaliji susreti bi mogli razviti razumevanje. Ja sam diplomata – uveren sam da razgovor pomaže da se uspostavi korektniji odnos. Ukoliko se ne susrećete – u tom slučaju se gubi veza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading