ERDOGAN DRŽI PUTINA U ŽIVOTU: Otkriveni rezultati nedavnog četvorosatnog susreta u Sočiju

Autor:

Svet

18.08.2022

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saveznici u NATO i EU žestoko dočekali informacije koje pokazuju šta je turski lider učinio za šefa Kremlja da bi Rusija lakše podnela sankcije sa zapada.

ERDOGAN DRŽI PUTINA U ŽIVOTU: Otkriveni rezultati nedavnog četvorosatnog susreta u Sočiju

Foto: Tanjug/AP

Svet mesecima bruji o vezama ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, posebno nakon što je Moskva u februaru izvršila invaziju na susednu Ukrajinu i pokrenula saveznike unutar NATO da žestoko udare na Kremlj i optuže ruske snage za agresiju kakvu svet nije video u novijoj istoriji.

Imajući u vidu da je i Turska punopravna članica Severnoatlantske alijanse od 1952, ostalim državama iz tog saveza bilo je potpuno logično da očekuju da će i Erdogan okrenuti leđa Putinu i optužiti ga za najstrašnije zločine na tlu bivše republike SSSR. Međutim, dogodilo se potpuno suprotno.

Naime, iako je Turska od početka sukoba poslala Kijevu borbene bespilotne letelice bajraktar TB2, koje su, sudeći po mnogobrojnim snimcima objavljenim na internetu, sejale smrt među ruskim snagama, Erdogan je ipak zadržao bliske kontakte s ruskim liderom.

Republika

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

 

Dovoljno je pogledati fotografije koje su nastale 5. avgusta u Sočiju, kada je turski predsednik otputovao na sastanak s Putinom, i shvatiti da je njihov odnos mnogo dublji i da su dve zemlje razvile saradnju o kojoj se veoma malo znalo.

Najnoviji izveštaji pokazali su da su samo od marta do avgusta ove godine turski biznisi izvezli u Rusiju 2,04 milijardi dolara roba i usluga, što je 624 miliona više nego u istim mesecima 2021.

Takvo povećanje, smatraju analitičari, govori o tome da Turska ne mari za oficijelne sankcije uvedene Rusiji sa zapada, a kamoli za to da su mnogobrojne kompanije spremne da odustanu od poslova u Rusiji zbog moralnih razloga.

Prema podacima Turskog instituta za statistiku, prošlog meseca je izvoz iz te zemlje u Rusiju porastao za vrtoglavih 75 odsto (sa 417 miliona dolara u julu 2021. na 730 miliona u julu 2022).

- Turska ima bogatu međunarodnu razmenu s nizom država, ali prošlog meseca joj izvoz nigde drugde nije toliko snažno porastao koliko u Rusiju. U ukupnoj strukturi turskog izvoza onaj u Rusiju je u kratkom roku dosegao značajnih 3,9 odsto, što je impresivni rezultat ako se zna da je nakon invazije Rusije na Ukrajinu inicijalno trgovina dve zemlje, praktično, zamrla. Podaci Turske izvozne skupštine otkrivaju da Turci u Rusiju najviše izvoze hemikalije, sveže voće, tekstil, električne uređaje, nameštaj i mnoge druge sirovine, te tako omogućavaju da ta izolovana zemlja i dalje živi.

To je, inače, rezultat, kako se veruje, četvorosatnog razgovora koji su Erdogan i Putin imali u Sočiju, a koji je upalio crvenu lampicu u kancelarijama šefova vlada zapadnih demokratija koje pokušavaju da se ekonomski obračunaju s Putinovim režimom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

To je posebno osetljivo pitanje za Evropsku uniju jer turske kompanije koriste priliku i da sarađuju s Moskvom u sferama u kojima su ranije dominirale pojedine članice EU.

Zbog toga je došlo do napetosti između pojedinih članica Unije i Erdoganove vlasti u tolikoj meri da su pojedine države zatražile da zvanična Ankara i službeno bude ispitana o svim vezama koje je izgradila s Rusijom. S druge strane, turski ministar saobraćaja Adil Karaismailoglu objavio je tvit u kom je ushićeno hvalio činjenicu da je u poslednja tri meseca zabeležen rast od čak 58 odsto kada je u pitanju trgovina turske auto-industrije s Rusijom.

- Turska je lider u otvaranju morskih koridora s Rusima - napisao je Karaismailoglu. Iako u više evropskih prestonica kipi bes donosioca odluka, najverovatnije je da, navodi Blumberg, neće biti naročitih pomaka u tretmanu Turske jer se Erdoganov režim pozicionirao kao važan faktor geopolitičke stabilnosti. Osim što je ta zemlja članica NATO, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je ona imala ključnu ulogu u potpisivanju sporazuma Kijeva i Moskve o odblokiranju isporuke žitarica širom sveta, a ono što je za Evropu možda i najvažnije - Turska zadržava oko četiri miliona sirijskih izbeglica, što je migrantski talas koji Evropa ne bi mogla da podnese.

Sfere u kojima sarađuju

- turski izvođači u Rusiji su dosad realizovali 1.972 projekta ukupne vrednosti više od 75,7 milijardi dolara, dok su recipročne investicije dostigle po 10 milijardi dolara
- energetika predstavlja jedan od najvažnijih elemenata odnosa između dve zemlje (projekti "Turski tok" i nuklearna elektrana Akuju)
- više od sedam miliona ruskih turista poseti Tursku svake godine

Izazvaćemo haos unutar ruskih snaga

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, otkrio je juče detalje plana svoje zemlje da krene u kontraofanzivu i "izazove haos unutar ruskih snaga".

Prema njegovim rečima, Rusi počnu da slušaju tek kad dobiju po glavi, zbog čega su Ukrajinci rešeni da napadnu linije snabdevanja ruskih boraca duboko u okupiranim područjima.

Podoljak je u razgovoru za britanski Gardijan rekao da bi moglo biti još napada u "narednih dva ili tri meseca" sličnih misterioznim udarima u utorak na železničko čvorište i vazduhoplovnu bazu na Krimu, kao i na prošlonedeljne eksplozije na aerodromu Saki na tom poluostrvu. 

- Jutro u blizini Džankoja počelo je eksplozijama. Demilitarizacija na delu - tvitovao je slavodobitno Podoljak, dok je Serhij Bratčuk, portparol vojne uprave regije Odesa, istakao da je "ovaj vatromet jasan znak da se Krim ubrzo vraća Ukrajini", aludirajući na eksplozije. 

Turci u Siriji ubili 17 ljudi

Sirija je oduvek bila tačka razdora između Rusije i Turske budući da je Vladimir Putin tu zemlju smatrao sferom svog uticaja iako Redžep Tajip Erdogan ne odustaje od obračuna s kurdskim jedinicama na njenoj teritoriji.

Tako su turske snage ove nedelje izvele nove vazdušne udare na severu Sirije nakon što je između njenih ljudi i Kurda došlo do sukoba. Poginulo je ukupno 17 ljudi. Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) saopštila je da je Turska izvela napad na položaj sirijskog režima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Boban

18.08.2022 09:00

Kada je taj isti zapad organizovao nemire u Tursku i hteli da ubiju Erdogana ko mu je pomogao i spasio? A i Turska zavisi od Rusije,jer od zapada nema bas neke koristi, BRICS je buducnost i jos jedino "sluge" drzave veruje americi i evropi a uskoro cemo gledati ponavljanje istorije tj pad zapadne imperije

Vlsda

19.08.2022 05:25

Kada bi Erdogan uveo sankcije Putinu inflacija bi u turskoj bila 300 posto. I ko tu koga odrzava u zivotu.,