Od ovoga je i u Ukrajini počelo! Vlasti ove države ograničavaju upotrebu RUSKOG JEZIKA!

Autor:

Svet

17.08.2022

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Vlasti Letonije pripremaju zakon kojim će se ograničiti korišćenje ruskog jezika na poslu i javnim mestima.

Od ovoga je i u Ukrajini počelo! Vlasti ove države ograničavaju upotrebu RUSKOG JEZIKA!

Foto: pixabay.com

Letonski ministar pravosuđa Janis Bordans izjavio je da treba zabraniti korišćenje jezika zemalja koje nisu članice EU pri prodaji robe i pružanju usluga. Janis Bordans nije isključio ni to da se na ruskom više neće davati telefonske informacije.

- Kao posledica rusifikacije postalo je normalno da se istovremeno sa letonskim koristi ruski u svakodnevnom govoru, na mestima gde se pružaju usluge kao i na radnim mestima, što je nedopustivo - objasnio je ministar Bordans.

Uskoro će predlog zakona ići na raspravu u partije koje su formirale vladu u Letoniji, a zatim će biti upućen u parlament. U Letoniji sada živi oko 1.800.000 ljudi, a od tog broja čak 42 odsto svakodnevno govori ruski. Uz to, mnogo je mešovitih brakova gde se ruski takođe koristi.

Vredno pomena je da je u Letoniji prošle godine živelo oko 190.000 ljudi koji su imali status "negrađanina". To su osobe koje posle raspada SSSR-a nemaju državljanstvo ni Letonije ni neke druge zemlje. Inače, broj stanovnika Letonije stalno pada zbog toga što se mnogi iseljavaju u evropske zemlje sa višim standardom.

Ranije je letonska vlada odobrila izmene zakona o obrazovanju koji predviđa da u roku od tri godine celokupno obrazovanje bude samo na litvanskom.

U raspravi na društvenim mrežama u Letoniji mnogi podsećaju da je sve tako počelo u Ukrajini posle puča 2014. godine, kada su oduzeli Rusima pravo da u sredinama gde su većina ruski bude paralelno službeni jezik kao i ukrajinski. Na Krimu je tada živelo 64 odsto Rusa, ali su u Kijevu odlučili da se na službenim mestima mora govoriti samo ukrajinski.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)

Loading