U Poljskoj pronađeno NACISTIČKO BLAGO vredno stotine miliona evra (VIDEO)

Autor:

Svet

14.08.2022

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lovci na blago koji su pronašli 10 tona nacističkog zlata u temeljima palate iz 18. veka u Poljskoj kažu da su dobili dozvolu da ekshumiraju zakopani sanduk u kojem bi mogao da se nalazi plen.

U Poljskoj pronađeno NACISTIČKO BLAGO vredno stotine miliona evra (VIDEO)

Foto: pixabay.com

Organizacija pod nazivom Fondacija Šleskog mosta sprovodi iskopavanja u selu Minkovskie, tačnije oko starog staklenika u parku palate od 14 hektara, prenosi Dejli mejl.

Otkriven je metalni sanduk

Veruje se da je ukradeno blago, koje je trebalo da bude iskorišćeno za uspostavljanje Četvrtog rajha, tu zakopano po naređenju šefa SS Hajnriha Himlera. U maju ove godine, tragači su otkrili metalni sanduk zakopan tri metra ispod površine.

Foto: YouTube/Printscreen

 

Objavljujući video na Jutjubu 31. jula, Roman Furmaniak iz Fondacije Šleskog mosta je rekao:

- Uzbuđeni smo što možemo da podelimo sa vama vest da je dozvola potrebna za konačno iskopavanje dobijena. Sačuvajte datum - 1. septembar! Veliki datum za veliki dan! Događamo se, želimo da požurimo koliko god možemo, ali razumemo vaše nestrpljenje i činimo sve što možemo sa onim što imamo!

U blagu se nalazi i takozvano vroclavsko zlato, koje je nestalo iz policijske uprave u obližnjem istoimenom poljskom gradu. Veruje se da se u sanduku nalazi nakit i dragocenosti iz privatnih kolekcija bogatih Nemaca koji su živeli u tom području.

Kako bi zaštitili svoju vrednu imovinu od napredovanja Crvene armije, bogati Nemci su svoje blago predali SS-u. Lokaciju su otkrili tajni dokumenti, dnevnik SS oficira i mapa koju su lovcima na blago dali potomci oficira koji su pripadali tajnoj loži staroj više od 1.000 godina.

Ovaj dnevnik, koji vodi visoki SS oficir, navodno otkriva lokaciju još jedne palate u istom regionu. Tamo se na dnu bunara navodno nalazi 28 tona blaga.

"Draga moja Inge..."

Foto: YouTube/Printscreen

Pismo

Među dokumentima je i pismo višeg SS oficira po imenu Fon Štajn jednoj od devojaka koje su radile u palati Minkovskie, koja je kasnije postala njegova ljubavnica.

Oficir je napisao:

- Draga moja Inge, ispuniću svoj zadatak, ako Bog da. Neki transporti su bili uspešni. Ovim ti poveravam preostalih 48 teških sanduka Rajhsbanke i sve porodične sanduke. Samo ti znaš gde se nalaze. Neka Bog pomogne tebi i meni da ispunimo svoj zadatak.

Olovljene stranice dnevnika navodno otkrivaju 11 lokacija širom Donje Šlezije, koja je bila nemačka teritorija pre i tokom rata. U belešci od 12. marta 1945. godine, koja se odnosi na blago u palati Minkovski, stoji:

- U stakleniku je iskopano korito kao siguran „dom“ za isporučene sanduke i sanduke. Svih 48 sanduka iz Rajhsbanke, u dobrom stanju. , bili skriveni , dobro zatrpani zemljom i još živim biljkama. Neka nas proviđenje čuva.

Govoreći o najnovijem video snimku, Furmaniak je rekao da su sada dobili dozvolu od lokalnih zaštitnika prirode da izvuku sanduk:

- Cilj Fondacije je da proveri priče iz dnevnika, na kojem radimo dugi niz godina. Fondacija je konačno dobila dozvolu da izvrši arheološke radove i proveri da li su sanduci još uvek tamo.

Palata iz 18. veka

Foto: YouTube/Printscreen

Palata Milankovski

Palata Minkovski datira iz 18. veka, kada ju je sagradio pruski general Fridrih Vilhelm fon Zajdlic. Tokom vekova, nekoliko puta je menjao vlasnika, a posle rata tu su bile stacionirane Crvena armija i Poljska vojska. Kasnije je korišćena kao kancelarija mesnog odbora, obdanište, pa čak i bioskop. Sada je u trošnom stanju iu privatnim rukama, a Fondacija Šleski most je uzela palatu u dugoročni zakup.

Grad Vroclav u Poljskoj (Breslau na nemačkom) bio je jedan od najbogatijih u Hitlerovom Trećem rajhu. Ali dolazak Crvene armije značio je da su Nemci morali da sakriju tone zlata i dragocenosti. To je uključivalo bankarske depozite Rajhsbanke i privatnih nemačkih banaka i civilne depozite jer je stanovništvo pozivano da preda zlato, novac i nakit.

Foto: YouTube/Printscreen

Palata Milankovski

Prema pričama, blago je prikupljeno u zgradi policije i spakovano u sanduke. Potom je pod stražom SS-a prevezen u tadašnji grad Hiršberg, današnju Jelenu Goru u Poljskoj, a zatim u Sudete.

Ali ubrzo nakon odlaska iz Vroclava, blago je izgubljeno i od tada ga niko nije video. Jedna teorija je da je ukraden po Himlerovom naređenju kako bi se započeo stvaranje Četvrtog Rajha.

Inge je bila staratelj kojeg je Fon Štajn imenovao da brine o skrovištu. Furmaniak je rekao: „Bila je zaljubljena u zgodnog oficira u crnoj SS uniformi. Bili su kao bogovi. Verovala je da će tamo morati da ostane godinu, možda dve, a onda će sve biti gotovo. Tada niko nije verovao da region bi došao pod kontrolu Sovjetskog Saveza“.

Tokom dva meseca 1945. morala je da se krije u šumi od Rusa. Ali kada se vratila, sve je bilo na svom mestu. Na kraju rata, region je pripao obnovljenoj Poljskoj, koja je bila pod sovjetskom kontrolom. Celokupno nemačko stanovništvo je proterano i tamo su naseljeni Poljaci koji su živeli u zapadnoj Ukrajini.

Kako bi se uklopila u novu populaciju, Inge je promenila izgled i identitet. Na kraju se udala za lokalnog čoveka i nastavila da čuva blago sve do svoje smrti 60 godina kasnije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragan

14.08.2022 14:49

Tako Treba sve najbolje na zemaljskoj kugli