Isplivale JEZIVE INFORMACIJE iz Zaporožja! Rusi koriste ljude KAO TAOCE, a Ukrajinci svaki dan strahuju od OTMICA!

Autor:

Svet

12.08.2022

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske snage su od početka marta okupirale Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi. Međutim, njime i dalje upravljaju ukrajinski tehničari. Moskva je takođe nedavno optužena da koristi elektranu "kao štit" dok njene trupe odatle lansiraju rakete na obližnje lokacije, prenosi Jutarnji list.

Isplivale JEZIVE INFORMACIJE iz Zaporožja! Rusi koriste ljude KAO TAOCE, a Ukrajinci svaki dan strahuju od OTMICA!

Foto: Tanjug/AP

Rusi su prema rečima gubernatora Dnjepropetrovska, ispalili preko 120 raketa na grad Nikopolj, koji od Zaporožja deli samo reka Dnjepar. Neke granate su pale u blizini skladišta istrošenog nuklearnog goriva, u kojem se nalaze 174 kontejnera sa visoko radioaktivnim materijalom, a nuklearni nadzor UN-a kaže da ako borbe ne prestanu i inspektorima se ne dozvoli pristup, postoji "stvarni rizik od nuklearne katastrofe".

Foto: Youtube/printscreen

Zaporožje nuklearna elektrana

Ukrajina i Rusija danima se međusobno optužuju za izazivanje nuklearne katastrofe. Slika je nejasna, ali su rizici kristalno jasni, upozorava Bi-Bi-Si.

Radnik nuklearke je zato za BBC ispričao svoju stranu priče. O pretnjama koje svakodnevno doživljavaju, sve češćim nasumičnim otmicama, kao i sopstvenim strahovima od potencijalne "radioaktivne kontaminacije regiona" ili nuklearne katastrofe. Svitlana i Mikola su šifrovana imena radnika koji su govorili za BBC.

- Doživljavam konstantan stres - kaže Svitlana.

Ona i njen kolega Mikola sada mogu da koriste samo ruske telefonske kartice i signal je veoma ograničen.

- Ne mogu više da radim kao pre. Prošle nedelje nisam mogla ni da dođem na svoje radno mesto. Bilo je previše opasno. U subotu je granatirana azotno-kiseonička stanica, što je izazvalo požar. Nekim čudom su ljudi koji su tamo radili preživeli napad - rekla je Svitlana.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i ruska vojska

Meštanka Energodara, gde se nalazi pogon u Zaporožju, rekla je za BBC da su cene u prodavnicama i apotekama sada četiri puta veće nego na teritoriji koju još uvek kontroliše Ukrajina i da nedostaje lekara. Većina bankomata je takođe zatvorena, prenosi "Jutarnji list".

- Psihološki je veoma teško ovo izdržati. Vojnici svuda hodaju sa oružjem i svi smo im na nišanu - kaže Svitlana.

Rusija je optužena da je u nuklearnu bazu postavila 500 vojnika, a Svitlana potvrđuje da je Rusi koriste kao vojnu bazu.

- Osoblje je sada talac Rusa. Ugasili su internet, ostavili su samo fiksne telefone, a hrana se služi samo u jednoj trpezariji. Ostale su pretvorili u svoje baze. Ne smemo da pristupimo krovu, tu su napravili osmatračnice. I zgrada za obuku je postala njihova kasarna. Sve češće se otima osoblje baš kada završe smenu, dok su na izlaznim vratima - prenosi Mikola preko tekstualne poruke.

Nije poznato zašto dolazi do otmica – ali stanovnici veruju da je to ruska metoda zastrašivanja.

Svitlana i Mikola kažu i da Rusi ostavljaju smeće po celoj nuklearnoj elektrani - ali i tvrde da, na sreću, osoblje još uvek može da upravlja elektranom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading