VELIKI POŽARI U FRANCUSKOJ! Evakuisano preko 10 hiljada ljudi

Autor:

Svet

10.08.2022

19:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Požari, koji su u departmanu Žirond uništili oko 6.200 hektara površina prešli su i u susedni departman Land.

VELIKI POŽARI U FRANCUSKOJ! Evakuisano preko 10 hiljada ljudi

Foto: Tanjug/AP

U velikim požarima koji su danas ponovo zahvatili departman Žirond u regionu Nova Akvitanija na jugozapadu Francuske uništeni su brojni stambeni objekti i evakuisano je oko 10.000 stanovnika, a neki su morali da se popnu na krovove kuća da bi izbegli vatrenu stihiju.

Vatrogasci nisu uspevali da kontrolišu požar uprkos podršci aviona kanadera, a nad celom oblasti nebo je bilo narandžasto-crno, zatamnjeno dimom koji je kuljao iz zapaljenih šuma, prenosi Rojters.

Požari, koji su u departmanu Žirond uništili oko 6.200 hektara površina prešli su i u susedni departman Land.

Francuska, kao i ostatak Evrope, ovog leta se bori sa uzastopnim toplotnim talasima i najvećom sušom, a desetine šumskih požara, od kojih je najmanje osam velikih, bukte širom zemlje.

- Pripremite svoja dokumenta, kućne ljubimce koje možete poneti sa sobom i najnužnije stvari - navodi se u instrukcijama koje je Savet departmana Žironda objavio na Fejsbuku pre evakuacije.

U obližnjem gradiću Osten policija je ranije išla od vrata do vrata i savetovala građanima da se evakuišu jer je vatra napredovala, a zatvoreni su brojni lokalni putevi i autoput.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading