Bivši ambasador o potencijalnom sukobu na Pacifiku: KINA BEZ TAJVANA NE DRŽI KLJUČEVE SVOJE SUDBINE, neće odustati od ujedinjenja!

Autor:

Svet

08.08.2022

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Bisenić, bivši ambasador i novinar tvrdi da je Tajvan ključan za Kinu, i da Peking neće odustati od njega.

Bivši ambasador o potencijalnom sukobu na Pacifiku: KINA BEZ TAJVANA NE DRŽI KLJUČEVE SVOJE SUDBINE, neće odustati od ujedinjenja!

Foto: Printskrin: Yotuube/RTV Marš HD Valjevo

Kini je jasno da bez Tajvana ne drži ključeve svoje sudbine, ni na globalnoj sceni, ni na Pacifiku i sigurno je da neće odustati od ujedinjenja sa Tajvanom, naveo je novinar i bivši ambsador Dragan Bisenić i dodao da to, ipak, ne znači da će upotrebiti vojna sredstva.

- Kina neće odustati od ujedinjenja, učiniće sve da do toga dođe mirnim diplomatskim srestvima - rekao je Bisenić za Tanjug i naglasio da Peking bez Tajvana ne može da računa na neprikosnovenu samostalnost u međunarodnim odnosima, a pre svega na Pacifiku.

Foto: Printscreen/Instagram/LaziDetektor

Dragan Bisenić

Bisenić naglašava da ratna opcija, ako bude jedina moguća kao poslednja, ne može da se odbaci, jer je Kina bez Tajvana nekomplenta država na globalnoj i međunarodnoj sceni.

Prema njegovim rečima, pomoću Tajvana kontroliše se i kinesko ponašanje i doseg Kine na Pacifiku.

- Teško je reći da li će doći do oružanog sukoba i na koji način, ako se stvore takve okolnosti da je on neizbežan, hipotetetički može i da ga bude, ali on nije ni u interesu Kine ni SAD - naveo je Bisenić.

Foto: Tanjug/AP

Tajvan vojne vežbe

Kineski rukovodioci naovode da je sve deo plana američke administarcije kako bi pojačale prisustvo u Pacifiku, uputile su dva nosača aviona i održaće se vežbe sa Indijom i Japanu.

Podsetio je da se na Pacifiku i Južnom Kineskom moru vode vežbe tri velike i snažne grupacije - Kina, SAD i Indija i sam Tajvan.

Kaže da ipak ne možemo da odbacimo pomenutu pretpostavku Pekinga i dodaje da je udaljenost Tajvana od Kine 150 kilometa o SAD 13.000, što znači da je nebranjiv sa te distance.

- U svakom slučaju te činenice igraju važnu ulogu i o politici SAD i kada je reč o mogućnostima za bilo kakv vojni odgovor i vojunu zaštitu iz SAD - naveo je Bisenić.

Podsetio je i na da je nedavno bivsi savetnik za bezbednost predsednika Donalda Trampa Džon Bolton objavio memorare i objasnio da te činjenice pokazuju da je Tajvan nebranjiv kada je reč o pomoci iz SAD,

Dodaje da bi gledano iz ugla sukoba Ukrajina Rusija ovo bi globalni sukob.

Foto: Facebook/printscreen

Rat u Ukrajini

Opasnost od takvog sukoba postoji, ali ne mislim da je ona neposredna i bliska pred nama.

Bisenić smatra da je Rusija tim sukobom dobila izvesno veme kada nije više glavna tema, da je dobila par nedelja predaha u međonarodnoj pažnji.

Taj sukob, kako dodaje, uslovno olakšava poziciju Rusije, jer će SAD i Evropa morati da se suoče i sa mogućnosti konfrontacije na Pacifiku i EU, posebno Nemačka kao najvažnija članica EU je već najavila da prirepma svoju strategiju prema Kini.

Činjenica da se Nemačka na taj način bravi pitanjem Kine pokazuje da ce EU i Evropa preduzeti slične korake, da će i Evropa biti u iskušenju da bude opet uključena u još jedan daleki sukob.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading