DELOVI UKRAJINE POLAKO ULAZE U EU: Kijevske vlasti počele sa rasprodajom zemlje

Autor:

Svet

08.08.2022

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kijevske vlasti su počele sa rasprodajom zemlje, saopštila je Spoljnoobaveštajna služba Rusije (SVR).

DELOVI UKRAJINE POLAKO ULAZE U EU: Kijevske vlasti počele sa rasprodajom zemlje

Foto: Shutterstock

Kako se navodi, Poljska nastavlja da preuzima kontrolu nad Ukrajinom - radi se o uspostavljanju kontrole nad najperspektivnijim granama njene privrede.

"Poljska nastavlja da preuzima kontrolu nad Ukrajinom... Informacije koje dobija Služba svedoče o postepenom sprovođenju dalekosežnih planova Varšave za Ukrajinu. Postaje sve jasnije da se ne radi samo o mogućnosti uvođenja "poljskih mirovnih snaga" u zapadne regione ove zemlje, već i o uspostavljanju kontrole nad najperspektivnijim sektorima privrede susedne države", saopštio je SVR. Poljska planira da uspostavi kontrolu, pre svega, nad ukrajinskom poljoprivredom, organizovana je kupovina proizvoda po jeftinim cenama. "Odabrana taktika je jednostavna, ali veoma efikasna. Koristeći trenutnu tešku situaciju ukrajinskih poljoprivrednih proizvođača, uključujući i skladištenje požnjevenih useva, poljske kompanije su organizovale otkup njihovih proizvoda po sniženim cenama, osuđujući ukrajinska preduzeća u nekim slučajevima na bankrot. Zatim će otkupiti njihovu imovinu i zemljište po povoljnim cenama. To se može ilustrovati, na primer, činjenicama o kupovini novog ječma od 30 dolara po toni, što je skoro pet puta jeftinije od realne cene ovog proizvoda", dodaje se u tekstu. "Paralelno sa tim, poljska strana ulaže u stvaranje transportne infrastrukture i druge logistike za nesmetan izvoz ukrajinske hrane u Evropu i druga tržišta, gde su cene mnogo veće", napominje se u saopštenju agencije.

Novi zakon olakšao aspiracije Poljske

Ranije je šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao da Varšava i Vašington planiraju da "ponovno ujedine" Poljsku sa zapadnom Ukrajinom, uz izjavu koju je poljska tajna služba označila kao "lažna".

Kijevski režim je, u suštini, već počeo da rasprodaje zemlju, dajući prednost u ovom "poslovnom projektu" poljskim susedima, objavila je na svom sajtu Ruska spoljnoobaveštajna služba (SVR).

Aspiracije Poljske olakšavaju novousvojeni zakoni u Ukrajini.

"Novi pravni okvir koji je Rada usvojila krajem jula nudi posebne garancije za građane Poljske i omogućava prodaju ukrajinskih industrijskih preduzeća sa popustom od 50 odsto", navodi se na sajtu SVR.

Nariškin je takođe izjavio krajem aprila da Poljska razmišlja o razmeštanju svojih "mirovnih snaga" u nekim regionima zapadne Ukrajine pod izgovorom da ih zaštiti od "ruske agresije". On je napomenuo da se trenutni razvoj događaja može shvatiti kao pokušaj Varšave da ponovi istorijski "dogovor" nakon završetka Prvog svetskog rata.

U to vreme, zapadne sile saveza Antante priznale su Varšavi pravo da okupira deo Ukrajine tobož da bi zaštitila stanovništvo od "boljševičke pretnje", a zatim kasnije pripojila ta područja poljskoj teritoriji.

U odgovoru na izjave šefa SVR-a, Stanislav Zarin, portparol poljskog ministra unutrašnjih poslova Mariuša Kaminskog, negirao je da Varšava planira aneksiju Zapadne Ukrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading