SMRT HRVATSKOG NOVINARA RAZOTKRILA KRAH TAMOŠNJEG ZDRAVSTVA: Uznemirujući snimci i statusi devojke se dele regionom

Autor:

Svet

08.08.2022

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smrt novinara Indexa Vladimira Matijanića već nekoliko dana je jedna od udarnih tema u tamošnjim medijima, a skandalozno postupanje lekara u Splitu do kosti je ogolilo potpuni raspad hrvatskog zdravstvenog sistema.

SMRT HRVATSKOG NOVINARA RAZOTKRILA KRAH TAMOŠNJEG ZDRAVSTVA: Uznemirujući snimci i statusi devojke se dele regionom

Foto: Printskrin: Youtube/cenzuraplus, Shutterstock

Vladimir Matijanić, novinar zagrebačkog portala Index.hr, preminuo je u petak u popodnevnim časovima od posledica koronavirusa, nakon što je danima pre toga tražio pomoć od lekara u Splitu.

Vest o njegovoj smrti, koja će, ispostaviće se, postati jedna od udarnih vesti u tamošnjim medijima, ali i celom regionu, obelodanila je njegova partnerka Andrea Topić, takođe novinarka Indeksa, koja je na Fejsbuku otkrila da je postupanje Hitne pomoći kobnog dana, kao i nekoliko dana pre, bilo u najmanju ruku - skandalozno!

Matijanić je, kako je napisala Topićeva na Fejsbuku, bio osoba sa komorbiditetima zbog kojih nije mogao da bude vakcinisan, a kobnog 5. avgusta stanje mu se pogoršavalo iz sata u sat.

"Nije to za bolnicu"

Uz konstataciju da ne želi tugu da pretvori u gorčinu niti da traži krivca, Topićeva je na Fejsbuku napisala potresnu ispovest koja je svedočila o poslednjim trenucima novinara Indeksa, za koji u redakcijskom sapštenju stoji da je jedan od najboljih.

- Petog avgusta se probudio „slabiji nego ikada“. Nije mogao ni da jede ni da pije, niti da ode do toaleta. Nazvala sam Hitnu infektološku, dva puta, niko se nije javljao, iz treće se javila žena... Rekla sam da je sad stvarno gotovo i da ne može samostalno ni da jede, ni da ode u toalet. Rekla mi je, citiram, "nije to za bolnicu, neka piša u lonac kraj kreveta onda prospite u toalet - napisala je Topićeva.

 

 

Kako je ona objasnila, nakon što je Matijanić počeo da iskašljava brohijalnu sluz, ponovo je pozvala Hitnu pomoć.

Zvala sam hitnu opet. Počeo je iskašljavati bronhijalnu sluz, to me zabrinulo: "50 godina, Sjogren, bolest pluća, autoimune bolesti, nije se vakcinisao, treći dan kovida, ne može da se pomeri, bol u mišićima neizdržljiva, iskašljava sluz", vlaški sam dodala i "otežano diše" samo da ga već je*eno vode jer je iz aviona jasno da mu treba stručna pomoć... Hitna je rekla - "gospođo to je sve normalno. Jedino ako ne može da diše dovozi se u bolnicu - navela je Topićeva.

Snimljeni razgovori

Inače, hrvatski portal Index objavio je i audio snimke razgovora Matijanića sa lekarima splitske Hitne pomoći, koji su još jedan od dokaza potpunog raspada javnog zdravstva u Hrvatskoj.

Jedan od tih razgovora, koji se odigrao 5. avgusta u prepodnevnim časova, živo je svedočanstvo opšteg nemara hrvatskih zdravstvenih radnika.

Prenosimo deo razgovora.

I šta vi sad mene zovete?

Pa trebam li u bolnicu pobogu ili ne?

A slušajte, ovi… Vi odlučite, ja vas ne vidim, ja ne znam šta bi vam rekla.

Aha.

Fibre više nemate. Kakvi ste s disanjem?

Pa dišem ubrzano jer se krećem. Kad se krećem, onda…

A zašto se krećete?

Republika

Foto: Printskrin: Facebook/Andrea Topić

 

A moram otići do WC-a, do kužine.

A ne morate otići do... a s kim živite?

Sa ženom.

A ne morate otići do kužine, nego morate ležati u krevetu i otići do WC-a. Ha, za mokriti može vam neku posudu staviti i proliti.

Nemam. Je l’ može doći netko eventualno me pregledati?

A tko?

Pa liječnik neki.

Zovite Hitnu.

Dobro.

E, znači ovde kod nas vi možete doći privatno, mi ne idemo po kućama. Eto, bog.

Ispad doktora - "Ko mu je kriv kad nema vezu"?!

Da je nešto ozbiljno trulo u hrvatskom zdravstvenom sistemu svedoči i sramna reakcija splitskog hirurga Hrvoja Tomasovića, tamošnjoj javnosti poznatog kao estremnog desničara i osvedočenog HDZ-ovca.

Komentarišući smrt novinara, on je na svom Fejsbuku napisao i skandalozne reči zbog kojih se našao na meti žestokih kritika.

- I još nešto! Ja nisam oni i ne likujem nad mrtvim neprijateljem. Ovo cipelarenje mrtvaca mi je odvratno. Što ga nije neko od velikih desničara kada su ga tako mrzili uhvatio za uši i prebio? Naravno da nisu, ali sada svi nešto likuju i otvaraju šampanjac. Čemu? Mrtvacu koji je umro na dosta blesav način! Da je bio neki drugi novinar koji je dobar sa mnom sigurno bi me nazvao i ja bi sve napravio da mu pomognem i to pod odmah! On očito nije bio dobar ni s ovim njegovim jugo doktorima pa nije imao niti koga zvati osim hitne. Pa mene su samo ovo leto zvali najmanje jedno 5 puta zbog sličnih stvari. Možeš smatrati da je na kraju umro zbog svojih kvazi poštenih stavova kako mu ne trebaju protekcije i onda nema koga zvati za pomoć. Prijateljstva i postoje da se pomogne jedan drugome, ali on očito nije imao prijatelja niti među svojima! A ja kao desničar svakome pomognem odmah kad me nazove! - napisao je doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Bakica

08.08.2022 11:59

Da li je moguće da doktor ovako govori o pokojnom novinaru, bez pijeteta i poštovanja preminulog? Žao mi

Bakica

08.08.2022 12:04

Sramna reakcija doktora. Žao mi je mladog čoveka, kako je njegovim roditeljima, sin jedinac. Saučešće porodici.

Ceca

08.08.2022 12:33

Ja sam mislila da je kod nas, u Srbiji, Najgora situacija u zdravstvu! Ali, ovo je još gore, naročito je sramna izjava doktora! Teško onima koje on leči.