NA KORAK OD UNIŠTENJA! Ukrajinski obaveštajci tvrde: Rusi dopremaju eksploziv u Zaporožju!

Autor:

Svet

07.08.2022

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izražena je zabrinutost oko sigurnosti u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, koja je pod kontrolom ruskih trupa., piše Dojče vele.

NA KORAK OD UNIŠTENJA! Ukrajinski obaveštajci tvrde: Rusi dopremaju eksploziv u Zaporožju!

Foto: Printskrin

Andrij Jusov, portparol Glavne uprave za obaveštajne poslove pri ministarstvu odbrane Ukrajine, rekao je da su Rusi prevozili oružje, opremu i eksploziv na područje energetskih jedinica.

Izražena je zabrinutost oko sigurnosti u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, koja je pod kontrolom ruskih trupa.

Operater nuklearke, ukrajinski Energoatom, u petak je isključio jedan od šest reaktora s mreže, nakon što je artiljerijskom paljbom oštećen visokonaponski vod koji je važan za postrojenje. Prema podacima Energoatoma, nije došlo do povećane radioaktivnosti, ali i dalje postoji povećan rizik od požara i radijacije. U granatiranju dan ranije oštećeni su azotni sistem i pomoćni korpus elektrane, prenosi "Dojče vele".

- I dalje postoji rizik od izlaska vodonika i širenja radioaktivnih čestica, a takođe je visok rizik od požara.

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za granatiranje i rizik od nuklearne katastrofe.

Ukrajinski gradonačelnik susednog grada Enerhodara Dmitro Orlov rekao je da ruske snage skrivaju svoje oružje između energetskih jedinica i da bi mogle da miniraju teritoriju elektrane.

Granatiranje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje tokom borbi između ruskih i ukrajinskih trupa izaziva veliku zabrinutost Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Generalni direktor IAEA-e Rafael Grosi upozorio je na rizik od nuklearne katastrofe koja bi, kako je rekao, mogla ugroziti javno zdravlje i životnu okolinu u Ukrajini, ali i šire.

Grosi je bio izuzetno zabrinut zbog događaja u petak.

- Svaka vojna i vatrena moć usmerena na postrojenje ili iz njega je igranje s vatrom, sa potencijalno katastrofalnim posledicama. Pretnja sigurnosti nuklearke u Zaporožju mora se izbeći po svaku cenu - rekao je Grosi.

Sigurnost Zaporožja ugrožena

Energoatom i IAEA, koji podnose izveštaje UN, više puta su se žalili da je operativna sigurnost Zaporožja narušena zbog vojnih aktivnosti. Pristup IAEA-e sistemima za daljinsko nadziranje osporen je u više navrata.

Najveću nuklearnu elektranu u Evropi u martu je zauzela ruska vojska, ali njome i dalje upravlja ukrajinska državna kompanija Energoatom i njeni zaposleni.

Već sedmicama su aktuelne kritike u kojima se ističe kako ruske snage koriste ovu nuklearnu elektranu kao štit za svoju artiljeriju, koja odatle granatira područja pod kontrolom Ukrajine.

- EU osuđuje ruske vojne aktivnosti oko nuklearne elektrane Zaporožje. Ovo je ozbiljno i neodgovorno kršenje pravila nuklearne sigurnosti i još jedan primer ruskog nepošoivanja međunarodnih normi - rekao je Đuzep Borel i tražio da se IAEA omogući pristup postrojenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading