IZRAEL NAPAO GAZU! Ubijen šef Islamskog džihada! (VIDEO)

Autor:

Svet

05.08.2022

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael je u napadu na Pojas Gaze ubio šefa vojnog krila Islamskog džihada Tajsir al-Džabri, zamenika Baha Abu al-Ate.

IZRAEL NAPAO GAZU! Ubijen šef Islamskog džihada! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Twitter/T_FireNews

Izrael je u petak pokrenuo talas vazdušnih napada na Gazu za koje je rekao da su gađali militantnu grupu Islamski džihad usred pojačanih tenzija nakon hapšenja višeg člana grupe na okupiranoj Zapadnoj obali ranije ove godine. 

 

Nije odmah bilo jasno šta Izrael cilja ili da li je neko ubijen i ranjen, ali su napadi rizikovali da izazovu još jedan rat na teritoriji, kojom vlada islamska militantna grupa Hamas i u kojoj živi oko 2 miliona Palestinaca.

Eksplozija se mogla čuti u pojasu Gaze, gde se u petak popodne sa sedmog sprata visoke zgrade valio dim.

Izraelska vojska proglasila je "posebnu situaciju" na domaćem frontu i rekla da cilja Islamski džihad u operaciji pod nazivom "Zora".

Izrael je ranije ove nedelje zatvorio puteve oko Gaze i poslao pojačanje na granicu dok se pripremao za osvetnički napad nakon hapšenja vođe Islamskog džihada na okupiranoj Zapadnoj obali u ponedeljak. Tinejdžer iz grupe ubijen je u pucnjavi između izraelskih trupa i palestinskih militanata.

Izrael i Hamas vodili su četiri rata i nekoliko manjih okršaja u 15 godina otkako je militantna grupa preuzela vlast u obalskom pojasu od rivalskih palestinskih snaga. Najnoviji rat je bio u maju 2021., a tenzije su ponovo porasle ranije ove godine nakon talasa napada unutar Izraela, skoro svakodnevnih vojnih operacija na Zapadnoj obali i tenzija na svetom mestu Jerusalima.

Izraelski ministar odbrane Beni Gantc posetio je zajednice u blizini Gaze ranije u petak, rekavši da vlasti pripremaju „akcije koje će otkloniti pretnju iz ovog regiona“, bez detaljnijeg objašnjenja.

- Radićemo na unutrašnjoj otpornosti i spoljnjoj snagzi  kako bismo obnovili rutinski život na jugu Izraela - rekao je i dodao:

- Mi ne tražimo sukob, ali nećemo oklevati da branimo naše građane, ako je potrebno.-

Ahmed Mudalal, zvaničnik Islamskog džihada u Gazi, rekao je da je grupa postavila zahteve Izraelu preko egipatskih posrednika, uključujući oslobađanje zatočenog militanata i još jednog zatvorenika, zaustavljanje racija na Zapadnoj obali i ukidanje blokade Gaze. On je rekao da još nisu dobili odgovor.

Ranije u petak, nekoliko stotina Izraelaca protestovalo je u petak u blizini pojasa Gaze tražeći povratak jednog zarobljenika i posmrtnih ostataka dva izraelska vojnika koje drži Hamas.

Demonstrante je predvodila porodica Hadara Goldina, koji je zajedno sa Oronom Šaulom poginuo u ratu u Gazi 2014. godine. Hamas još uvek drži njihove posmrtne ostatke, kao i dva izraelska civila koji su zalutali u Gazu i za koje se veruje da su mentalno bolesni, nadajući se da će ih razmeniti za neke od hiljada palestinskih zatvorenika koje Izrael drži.

Demonstranti su se progurali kroz dva policijska kontrolna punkta na putu blizu dobro čuvane granice u Gazi pre nego što su se zaustavili na trećem.

Držali su veliki znak sa zahtevom da se vrate ostaci vojnika, kao i Avraham Mengistu, Izraelac etiopskog porekla u kasnim 20-im ili ranim 30-im. Mengistuova porodica je učestvovala u protestu.

Hamas je u junu objavio redak video koji prikazuje drugog zarobljenika, Hišama al-Saida, arapskog državljanina Izraela, u bolničkom krevetu sa maskom za kiseonik i infuzijom. Rečeno je da mu se zdravlje nedavno pogoršalo. Novinari koji su pratili protest nisu čuli nikakvo spominjanje al-Saiida.

Izrael i Egipat su sve to vreme održavali čvrstu blokadu teritorije. Izrael kaže da je zatvaranje potrebno kako bi se sprečilo Hamas da izgradi svoje vojne kapacitete, dok kritičari kažu da se ta politika svodi na kolektivno kažnjavanje 2 miliona palestinskih stanovnika Gaze.

Izrael kaže da ne može biti velikih poteza ka ukidanju blokade dok se ne puste ostaci vojnika i zarobljeni civili. Izrael i Hamas održali su brojne runde pregovora o mogućoj razmeni uz posredovanje Egipćana, prenosi PSB Njuz.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading