GDE JE PUKLO IZMEĐU ZELENSKOG I ZAPADA? Bes u Kijevu zbog izveštaja uticajne NVO, predsednik poručuje: NEĆEMO TOLERISATI!

Autor:

Svet

05.08.2022

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski žestoko je kritikovao Nevladinu organizaciju "Amnesti Internešnl" zbog izveštaja u kojem je zvanični Kijev optužen za kršenje običaja rata i ugrožavanje prava civila.

GDE JE PUKLO IZMEĐU ZELENSKOG I ZAPADA? Bes u Kijevu zbog izveštaja uticajne NVO, predsednik poručuje: NEĆEMO TOLERISATI!

Foto: Tanjug/AP

U izveštaju uticajne NVO o kojem je Republika već pisala, zvaničan i Kijev optužen je za kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ugrožavanje civila, što su optužbe koje se na račun Ukrajine u medijima na Zapadu retko mogu čuti.

- Biti u odbrambenoj poziciji ne oslobađa ukrajinsku vojsku od poštovanja međunarodnog humanitarnog prava - navodi se između ostalog u izveštaju "Amnesti Internešnl" koji je razbesneo Zelenskog i njegove saradnike.

Osvrćući se na ovu temu, Zelenski je rekao da se izveštaj ne može tolerisati.

- Ne postoji nijedan uslov, čak ni hipotetički, pod kojim bi bilo kakav ruski udar na Ukrajinu postao opravdan. Agresija na našu državu je ničim izazvana, invazivna i teroristička - rekao je Zelenski i dodao:

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Ako neko napravi prijavu u kojoj su žrtva i agresor na neki način navodno jednaki... onda se to ne može tolerisati - naveo je Zelenski.

Protiv izveštaja glas je digao i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

- Ovo ponašanje Amnesti internešenela nije u pronalaženju i saopštavanju istine svetu, već o stvaranju lažne ekvivalencije - između počinioca i žrtve, između zemlje koja je uništila stotine i hiljade civila, gradova, teritorija i jedne zemlje. i brani se - napisao je on na Fejsbuku. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Realno

05.08.2022 16:20

Šta li mu šalju iz Kolumbija? Šta god, baš udara dobro...

Merlin

05.08.2022 16:36

Fašistički pristup ratovanja je neko negde morao i da vidi

Bojan

05.08.2022 18:24

Ubijali ste Ruse, branili im jezik i pravo glasa. Ne da postoji hipoteticki, vec i pravi razlog zasto su Rusi pokrenuli vojnu akciju i to ne samo 1.