OZBILJNO UPOZORENJE I ČVRSTO SREDSTVO ODVRAĆANJA: Vojne vežbe Kine sa bojevom municijom oko Tajvana (VIDEO)

Autor:

Svet

04.08.2022

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju

OZBILJNO UPOZORENJE I ČVRSTO SREDSTVO ODVRAĆANJA: Vojne vežbe Kine sa bojevom municijom oko Tajvana (VIDEO)

Foto: Printscreen/youtubee/Lab

Vežbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu i održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od tog kineskog ostrva koje funkcioniše kao de fakto država, a trajaće do subote u ponoć, javljaju svetski mediji pozivajući se na izveštaj državne televizije ČTV.

Istočna zona borbene komande kineske armije saopštila je na svom zvaničnom nalogu na „Vičatu“ da je vojska izvela uspešno gađanje u okviru vežbe.

- Oko 13 časova 4. avgusta u Tajvanskom moreuzu su izvedena dalekometna i precizna gađanja na ciljana područja u istočnom delu Tajvanskog moreuza i postignuti su očekivani rezultati - navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno u izveštaju ČTV, vojne operacije su pokrenute kao "čvrsto sredstvo odvraćanja od nedavne velike eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatističkih aktivnosti za nezavisnost Tajvana“.

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorij i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, čije su koordinate ranije objavljene.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Kineske vlasti prethodno su saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor njenu posetu koju su okaakterisale kao "igranje vatrom". Petrovca i u mestu Svodna, kod Novog Grada.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading