OD DOMAĆICE DO MOĆNE POLITIČARKE: Nensi Pelosi - žena zbog koje preti rat između SAD I Kine!

Autor:

Svet

02.08.2022

21:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnica Kongresa SAD Nensi Pelosi koja je u centru kriza između SAD i Kine zbog posete Tajvanu koja Pakingu nije po volji je rođena 26. marta 1940. godine u Baltimoru u italijansko-američkoj katoličkoj porodici koja se bavila politikom. Bila je jedina ćerka i najmlađa od sedmoro dece.

OD DOMAĆICE DO MOĆNE POLITIČARKE: Nensi Pelosi - žena zbog koje preti rat između SAD I Kine!

Foto: Tanjug/AP

Odrasla je u Baltimoru kao ćerka demokratskog gradonačelnika Tomasa D'Alesandra.

Kao dete, pomagala je ocu da vodi beleške o tome ko mu duguje političke usluge. A njen brat, Tomas D'Alesandro III, bio je gradonačelnik Baltimora. Prvoj demokratskoj konvenciji prisustvovala je sa 12 godina, a sa 20 upoznala je J.F. Kenedija na svom inauguracionom balu.

Nensi Pelosi upoznala je svog muža Pola Pelosija u Džordžtaunu i ubrzo se sa njim preselila u San Francisko. Do 1969. već je bila majka petoro dece. Pol je radio kao bankar, dok je Nensi bila domaćica i brinula se o deci. Osnovala je klub Demokratske stranke u svom domu.

Godine 1976. bila je uključena u predizbornu kampanju guvernera Kalifornije Džerija Brauna, a narednih godina je regrutovala nove članove i prikupljala sredstva za demokrate. Sa 47 godina njeno najmlađe dete je otišlo na studije. Tada je Pelosi odlučila da se kandiduje za mesto u Kongresu, pa je organizovala više od stotinu kućnih skupova, regrutovala 4.000 novih članova i prikupila milion dolara za manje od sedam nedelja kampanje. Na izborima u San Francisku pobedila je svog mentora i izborila veoma čvrsto mesto u kongresu za demokrate. Kada je položila zakletvu 1978. godine, pratio ju je otac u invalidskim kolicima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pelosi se brzo popela na političkoj lestvici, a jedna od njenih najznačajnijih finansijskih pristalica bila je vinarija E & J Gallo, proizvođač 25 odsto ukupne količine vina u Americi. Sama Pelosi poseduje dva vinograda u Kaliforniji. Pelosi je takođe bila prijateljica sa senatorkom Dajan Fajnstajn dugi niz godina - bili su komšije i mnogo su se družili - pre nego što su njih dve postale najmoćnije žene u američkom Kongresu.

Kao poslanik, Pelosi se zalagala za prava LGBT osoba i osoba sa AIDS-om čak i u vreme kada je to bilo veoma nepopularno. Takođe, zajedno sa Fajnštajnom i republikancem Čakom Šumerom, bila je koautor zabrane poluautomatskog oružja iz 1994. Godine 1995. dobila je mesto i u moćnom Komitetu za obaveštajne poslove i u Komitetu za međunarodne operacije.

Njen muž, Pol Pelosi, sve ovo vreme se držao podalje od medija i fokusirao se na posao sa nekretninama. Takođe je vlasnik fudbalskog tima Sakramento Mauntin Lajons.

 

Godine 2002. Nensi Pelosi je postala prva žena na čelu demokratskog poslaničkog kluba u Kongresu, a 2006. se udružila sa Šumerom, Harijem Ridom i Ramom Emanuelom kako bi preuzela Kongres. Na kraju je uspelo jer su demokrate preuzele većinu u oba doma. Ona je 2006. uspela da podigne minimalnu zaradu, ukine poreske olakšice za naftne kompanije i uvede nova pravila za lobiranje.

Njena radna etika je nadaleko poznata. Veoma malo spava, ne pije kafu (više voli toplu vodu sa limunom), svakodnevno rešava ukrštenice Njujork tajmsa, a često jede sladoled za doručak. 2008. godine, tokom veoma teške kampanje za kandidata demokrata na predsedničkim izborima, uspela je da ostane neutralna i da ne izgubi prijatelje u žaru borbe, a iste godine je predvodila i demokratsku konvenciju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kada je Barak Obama postao predsednik, posle 14 godina, demokrate su počele da kontrolišu i Kongres i Belu kuću. Pelosi je ubedila Obamu da nastavi da sprovodi reformu zdravstvene zaštite (aka Obamaker), čak i kada je sve izgledalo izgubljeno. Sada, sa 81. godinom, Pelosi je lider većine Predstavničkog doma i zapravo treća osoba u državi posle predsednika i potpredsednika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Tagovi

Komentari (0)

Loading