KINA SE SPREMA ZA RAT? POSLALA ORUŽJE TIK UZ TAJVAN! Poseta PELOSI dodatno potpiruje tenzije!

Autor:

Svet

30.07.2022

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudeći po snimcima, Kina je poslala konvoj na teritoriju najbližu Tajvanu, u provinciju Fuđen.

KINA SE SPREMA ZA RAT? POSLALA ORUŽJE TIK UZ TAJVAN! Poseta PELOSI dodatno potpiruje tenzije!

Foto: Tanjug/AP

Čini se da je Kina nepokolebljiva u situaciji sa Tajvanom, budući da ni na pretnje SAD da će učestvovati u odbrani ovog ostrva ne regauju.

Čitavu krizu dodatno zaoštrava poseta Nensi Pelosi, predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa, koja bi danas trebalo da doputuje u Aziju.

I dalje je neizvesno da li će doći i u posetu Tajvanu, a sudeći po razgovoru kineskog predsednika Si Đinpinga i američkog lidera Džozefa Bajdena, to bi bila kap koja će preliti čašu.

Đinping je Bajdena već upozorio da se ne meša u unutrašnja pitanja Kine, a koliko je ozbiljan možda najbolje svedoče i snimci koji su se pojavili na Tviteru, a na kojima se može videti kako konvoj naoružanih vozila kreće, Tviteraši kažu ka provinciji Fuđen, koja je najbliža tačka Tajvanu.

- Narodnooslobodilačka armija Kine aktivno radi na prenosu naoružanih vozila u pokrajinu Fuđen, kinesku pokrajinu koja je najbliža Tajvanu. Poseta Pelosi koja se nazire, pokazuje da nijedna strana neće odustati od ovoga - navodi se u objavi na Tviteru.

Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan, koji smatra svojom teritorijom, stavila pod kontrolu, a iz Tajpeja se konstantno žale na pojačani vojni pritisak Pekinga u pokušaju da ga natera da prihvati njegov suverenitet.

Za to vreme, SAD obećava pomoć, ali i gura Kini "prst u oko" najavama o poseti Pelosijeve, koja bi mogla biti okidač za eskalaciju sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jozo

30.07.2022 16:20

Znaci li to da posustaje kovid,a i vreme je.