RUSIJA IM POKLONILA TENKOVE DA SE BORE PROTIV OVK: A oni ih sada daju UKRAJINCIMA! Konvoji krenuli iz SEVERNE MAKEDONIJE

Autor:

Svet

29.07.2022

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasti u Skoplju poklonile su tenkove T-72 Ukrajini, pod izgovorom da će kroz koju godinu postati neupotrebljivi u odnosu na tuđa naoružanja.

RUSIJA IM POKLONILA TENKOVE DA SE BORE PROTIV OVK: A oni ih sada daju UKRAJINCIMA! Konvoji krenuli iz SEVERNE MAKEDONIJE

Foto: Tanjug/AP

Konvoj makedonskih tenkova krenuo je u četvrtak ka Ukrajini, potvrdilo je ministarstvo odbrane, navodeći da se radi o tenkovima "treće generacije" iz bataljona koji će uskoro biti rasformiran.

Na snimcima se vidi nekoliko tenkonosaca, na kojima su ceradom pokrivena vozila, ali ministarstvo odbrane nije saopštilo koliko je tenkova krenulo put Ukrajine, prenosi RTS.

Ove tenkove, kojih ima 31 u arsenalu makedonske vojske, Rusija je tokom pobune OVK 2000. godine poklonila Skoplju, što znači da su vozila koju su dobili od Rusije preusmerili Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Odluku o ovoj donaciji tenkova makedonske vlasti su pravdale time da će ova vozila kroz koju godinu morati da budu zamenjena, jer će postati nekonkurentna.

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski optužio je Rusiju za mešanje u unutrašnjopolitička pitanja Severne Makedonije, navodeći da Moskva finansira pojedine političke subjekte, prenosi RTS.

- Sve državne institucije znaju da se Rusija meša u naše unutrašnje poslove. Poslednji put preko svojih ljudi, svojih političkih subjekata... Iz susedstva dolaze ruski agenti, odnosno ljudi ruskih službi. Ne mogu javno kažem odakle, jer su to osetiljive informacije - rekao je Pendarovski.

Na aktivnosti ruskih špijuna, krajem marta žalio se i tadašnji bugarski premijer Kiril Petkov, koji je naložio istragu o akcijama Moskve tokom pregovora Skoplja i Sofije o otvorenim pitanjima vezanim za istorijsko nasleđe.

Bugarska je, nedugo zatim, proterala 70 ruskih diplomata, tvrdeći da su u stvari bili agenti Federalne službe bezbednosti (FSB) kao i da su radili protiv nacionalnih interesa Bugarske.

Od početka rata u Ukrajini, Severna Makedonija je proterala desetak ruskih diplomata, tvrdeći da su obavljali aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom, prenosi RTS.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Миле

31.07.2022 17:13

Кад постанеш Бугарин то брзо делује, брже него што су неки мислили!