PAPA PONUDIO IZVINJENJE, INDIJANCI GA ODUVALI: Traže odštetu za smrt dece!

Autor:

Svet

28.07.2022

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Papino izvinjenje za zločine prema 150.000 indijanske dece zvuči isprazno, neka katolička crkva plati odštetu, poručili kanadski Indijanci.

PAPA PONUDIO IZVINJENJE, INDIJANCI GA ODUVALI: Traže odštetu za smrt dece!

Foto: Unsplash

Vodeća organizacija kanadskih Inuita insistirta na tome da je izvinjenje pape Franje bilo nedovoljno, pozivajući Katoličku crkvu da pruži novčanu odštetu.

Izvinjenje pape Franje “samo je jedan korak prema pomirenju”, objavio je Nunavut Tunngavik Inc. (NTI) u izjavi nakon papine izjave žalosti ove nedelje zbog načina na koji su mnogi hrišćani “podržavali kolonizatorski mentalitet sila koje su tlačile autohtoni narod", prenosi PRST.

- Konačno se čulo za Inuite i priznalo njihovo iskustvo - rekao je Aluki Kotierk, predsednik NTI-ja, koji je poslao delegaciju od 55 Nunavutskih Inuita u Edmonton kako bi svedočili papinom izvinjenju.

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja

Sada je NTI pozvao Kanadsku konferenciju katoličkih biskupa da osigura finansiranje udruženja Nunavut Tunngavik za programe kulture i lečenja za Inuite iz Nunavuta na koje je negativno uticalo njihovo vreme provedeno u internatskim školama, piše PRST.

NTI nije jedina domorodačka grupacija koja traži novčanu odštetu od Katoličke crkve za greške iz prošlosti.

U junu je Charlie Angus, član parlamenta iz Nove demokratske stranke (NDP), rekao da papine reči izvinjenja zvuče prazno i da ih treba finansijski potkrepiti.

- Tuga nije priznanje krivice. Svako može biti tužan zbog smrti dece. On mora preuzeti odgovornost za politiku koja je uzrokovala te smrti. Vreme je da se izvini, preda dokumente i plati novac - naveo je Angus.

Podsetimo, sve je počelo kada je papa Franja uputio izvinjenie Indijancima zbog zlostavljanja dece u katoličkim školama, kao i zbog slaganja katoličke crkve sa politikom Kanade koja je bila razorna po domoroce, koji su prisilno bili asimilovani u hrišćansko društvo.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading