UKRAJINA SE NE BOJI! Stižu nove pretnje iz Kijeva, PUTINU SE TRESE POD NOGAMA!

Autor:

Svet

28.07.2022

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksej Danilov, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, obećao je tokom direktnog prenosa u sredu da se Kijev neće uzdržavati od napada na rusku teritoriju ako to bude bilo neophodno, prenosi Mondo.

UKRAJINA SE NE BOJI! Stižu nove pretnje iz Kijeva, PUTINU SE TRESE POD NOGAMA!

Foto: Tanjug/AP

Prema Danilovu, Savet bezbednosti pažljivo prati sve raketne i vazdušne udare koje Rusija izvodi na Ukrajinu, a ukrajinska vlada je u potpunosti upoznata sa svakom ruskom lokacijom sa koje je pokrenut napad. Ako dođe do nužde, Kijev ima "političku volju“ da uputi udar na ove ciljeve.

- Kijev poseduje ‘dovoljno političke volje‘ da naredi udar na ove ciljeve ako se takva potreba pojavi - rekao je Danilov.

Naveo je proceduru takve akcije.

- Ako bude potrebno…bilo ko (u vladi) će delovati bez oklevanja i potpisati sve što treba da se potpiše da bi se ti objekti uništili - rekao je Danilov.

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici

On je takođe naveo da reči ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o odmazdi Ukrajine na lokacije sa kojih se vrše udari služe kao “dokaz” odlučnosti Kijeva. Ranije su neki ukrajinski zvaničnici rekli da bi kijevske snage mogle da gađaju ciljeve na Krimskom poluostrvu ili Krimski most, koji smatraju ključnim putem snabdevanja ruskih snaga. Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki je saopštio da bi Krim mogao biti gađan raketnim sistemima “Himars” i M270 koje isporučuju Sjedinjene Američke Države.

Moskva je odgovorila navodeći da će Ukrajina platiti visoku cenu ako odluči da udari na Krim. Bivši predsednik Rusije i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je sredinom jula da bi Moskva mogla da odgovori "masovnim udarom“ na ukrajinsko rukovodstvo ako se to dogodi.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Čini se da su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nisu voljni da snabdeju Ukrajinu oružjem većeg dometa sposobnog da gađa ciljeve duboko u Rusiji, jer zabrinuti zbog potencijalne eskalacije sukoba. Vašington još nije pristao da pošalje Ukrajini taktičke balističke rakete do 300 kilometara dometa. Takve rakete mogu da koriste višecevni raketni bacači “Himars” američke proizvodnje koje su SAD predale Kijevu.

Međutim, prema rečima portparola vojske Donjecke Narodne Republike Eduarda Basurina, ukrajinske snage su možda već dobile “Himars” rakete dometa 300 kilometara. Trupe DNR pronašle su delove municije dometa od 110 do 120 kilometara, što znači da bi Kijev mogao da ima i rakete dometa od 300 kilometara, rekao je Basurin ruskim medijima prošle nedelje.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u sredu da upornost Zapada da napumpava Ukrajinu dalekometnim oružjem, uključujući “Himars” sisteme, već tera Moskvu da preispita ciljeve svoje vojne operacije u susednoj zemlji. Oni sada prevazilaze Donbas i uključuju nekoliko drugih ukrajinskih regiona, dodao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pera

01.08.2022 12:03

Demagogija!