Ukrajinske snage bacaju neispravne američke haubice M777! NIT' ZNAJU ŠTA, NIT' KAKO SE RADI!

Autor:

Svet

28.07.2022

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ukrajinske snage, prilikom povlačenja bacaju neispravne američke haubice M777, govori za RIA Novosti Andrej Savčuk, komandir čete 10. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, koji se predao borcima LNR.

Ukrajinske snage bacaju neispravne američke haubice M777! NIT' ZNAJU ŠTA, NIT' KAKO SE RADI!

Foto: Tanjug/AP

Komandir čete 10. brdske jurišne brigade, predao se borcima LNR, a govorio je o načinu na koji ukrajinske snage koriste američko oružje, koje je neispravno, a takođe je istakao da nemaju dovoljno veština, prenosi Informer. 

Ako se top pokvari u stranim vojskama, skine se i odnese na popravku, onda je ovde rečeno da treba da se popravi na licu mesta, ali to je gotovo nemoguće pod stalnim granatiranjem - rekao je Savčuk, komentarišući upotrebu američkih haubica u ukrajinskoj vojsci.

On je pojasnio da ukrajinske snage bezbednosti pri povlačenju bacaju neispravne M777, budući da se sa njima bore posade, koje iako su bile obučene na terenu, nemaju dovoljno veština.

Foto: YouTube/Printscreen

Andrej Savčuk

- Postoje ukrajinski vojnici koji su obučeni za njih (M777 - prim. aut.): postoje zasebni majstori koji popravljaju i održavaju ove topove, a postoje i posade koje pucaju. Razgovarao sam sa onima koji su prošli brze kurseve. Nisu čak ni zaista znali kako i šta se radi - objasnio je ukrajinski komandant.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage bezbednosti su na početku specijalne operacije bile veoma dobro opremljene oružjem, ali je od sredine jula njegova jedinica ostala praktično bez municije i naoružanja. Savčuk je pojasnio da su značajan deo stranog naoružanja borci napustili prilikom povlačenja sa svojih položaja.

Foto: Tanjug

Haubica

Ranije u julu, Narodna milicija LNR izvestila je da su republički vojnici prvi put zarobili američku haubicu M777 kao trofej i objavila video-snimak. Kako je objašnjeno na snimku, haubica je otkrivena vazdušnim izviđanjem, nakon čega su je uništile jedinice 2. armijskog korpusa. Iz izveštaja sa lica mesta proizilazi da je, uprkos ozbiljnoj šteti, informacioni borbeni sistem haubice ostao netaknut.

Sjedinjene Države su Kijevu isporučile dalekometne haubice M777 kalibra 155 mm, koje su ukrajinske snage u više navrata koristile za granatiranje gradova, uključujući Donjeck, što je dovelo do smrti civila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading