STRAŠNA SCENA U KINI! Od vreline most pukao na pola! Najviši stepen upozorenja na visoke temperature izdat u skoro 70 gradova! (VIDEO)

Autor:

Svet

25.07.2022

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Najviši stepen upozorenja na visoke temperature izdato je za skoro 70 gradova u Kini.

STRAŠNA SCENA U KINI! Od vreline most pukao na pola! Najviši stepen upozorenja na visoke temperature izdat u skoro 70 gradova! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Instagram/CNN

Kako javljaju mediji, prognozira se da će temperature narednih dana preći 40. podeok, dok je za 393 gradova najavljeno preko 35 stepeni.

Kineski mediji objavili su video mosta u Guandžou koji se bukvalno prepolovio u nedelju popodne od vreline.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CNN (@cnn)

 

Temperature u Kini rastu brže od globalnog proseka, a najnoviji toplotni talas izazvao je novu zabrinutost u vezi sa tempom globalnog zagrevanja.

Najnoviji toplotni talas, koji se definiše kao period atipično toplog vremena u trajanju od tri dana ili više, drugi je u ovom mesecu. Prosečne dnevne temperature su najviše od 1961. godine, a u nedelju su 13 nacionalnih stanica za vreme dostiglo ili prešlo rekorde lokalnih temperatura, prenosi CNN.

Prema prognozama meteorologa, očekuje se da će poslednji toplotni talas biti sličan onom koji je trajao skoro dve nedelje od 5. do 17. jula, prenose državni mediji.

Ali ovo loše vreme će verovatno uticati na više ljudi jer se očekuje da će temperature porasti na nivo "crvene uzbune" u više regiona.

Kina koristi četvorostepeni sistem upozorenja na vremenske prilike, gde crvena upozorenja ukazuju na temperaturu od 40 stepeni Celzijusa ili više, narandžasta za 35 stepeni Celzijusa ili više, praćena žutom i plavom.

Do ponedeljka je 67 gradova izdalo crvena upozorenja. Lokalni meteorolozi u Guandžou očekuju da toplo vreme traje 23 dana.

Stručnjaci upozoravaju da dugo trajanje toplotnog talasa ubrzava topljenje glečera na planinama.

- To dovodi do prirodnih katastrofa kao što su poplave i klizišta - rekli su stručnjaci.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading