ZELENSKI SPREMIO SPECIJALNO ORUŽJE - MOSKVA U PANICI! Počeo je ukrajinski uragan, pešadija napreduje ka ključnoj oblasti

Autor:

Svet

24.07.2022

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinske snage postepeno se kreću ka istoku Hersonske oblasti, koju je Rusija zauzela na početku rata, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

ZELENSKI SPREMIO SPECIJALNO ORUŽJE - MOSKVA U PANICI! Počeo je ukrajinski uragan, pešadija napreduje ka ključnoj oblasti

Foto: Tanjug/AP/profimedia

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski govorio je o već najavljenoj kontraofanzivi ukrajinske armije. Naveo je kako napreduju ukrajinske trupe.

“Okupatori su pokušavali da tamo uspostave uporište, ali kako im je to pomoglo? Ukrajinske oružane snage, korak po korak, kreću se ka toj oblasti”, rekao je Zelenski sinoć u video obraćanju aludirajući na Hersonsku oblast, prenosi britanski "Reuters".

Ukrajinska vojska ispalila je najmanje sedam granata u oblasti hidroelektrane Hakovka u Hersonskoj oblasti, saopštila je u subotu vojno-civilna administracija te oblasti, koja je pod ruskom kontrolom. Ukrajinska vojska je prethodne noći napala i most preko reke Ingulec kod sela Darjevka u regionu Herson, dodaje se u saopštenju.

Ukrajinska vojska je u sinoćnim napadima koristila takozvane mine sa "termit smešom". Osnovu ovih mina čini smeša oksida gvožđa i aluminijuma. Pri izradi ovih mina koristi se elektron legura aluminijuma i magnezijuma koja sagoreva zajedno sa termitom. U pitanju su najverovatnije rakete kalibra 122mm 9M22S koja se lansira sa VBR BM-21 Grad. Raketa 9M22S (9N510) se sastoji od 180 zapaljivih elemenata koji se pri izbacivanju zapaljuju pomoću punjenja za paljenje/izbacivanje od šest linearnih oblikovanih punjenja (LSC).

 

 

 

Zapaljivi elementi su zapravo čaše od magnezijuma ML-5 napunjene mešavinom tipa termita i upakovane u matricu, pri čemu svaki element ima vreme sagorevanja od najmanje 2 minuta.

Ukupna težina zapaljivih elemenata procenjena je na 5,9 kilograma. Bojeva glava 9M22S je obojena svetlosivo i ima crvenu traku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (2)

Loading
Balkan

24.07.2022 13:56

A je li to slicno onome sto su Ukrajinci na pocetku tvrdili da Rusi koriste zapaljive mine ili tome slicno koje su zabranjene a sada oni koriste slicno ali izgleda da to nije zabranjeno za Anglosaksonce. Ziveli

Ivica

24.07.2022 15:12

To znači da će Rusi uzvratiti napalm bombama. Jadni ljudi na obe strane.