DO JUČE TEŠKO BOLESTAN, A SAD ISUVIŠE ZDRAV: CIA u ozbiljnoj sekiraciji zbog Putinovog zdravstvenog stanja

Autor:

Svet

23.07.2022

06:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Centralne obaveštajne agencije Vilijem Berns kaže da ruski predsednik greši što veruje da će se Zapad umoriti i prestati da pomaže Ukrajini.

DO JUČE TEŠKO BOLESTAN, A SAD ISUVIŠE ZDRAV: CIA u ozbiljnoj sekiraciji zbog Putinovog zdravstvenog stanja

Foto: Tanjug/AP

Ne prestaju spekulacije o stanju Vladimira Putina

„Mnogo je glasina o zdravlju predsednika Putina, ali koliko mi možemo da zaključimo, on je sasvim i isuviše zdrav”, istakao je prvi čovek Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijem Berns prekjuče na Bezbednosnom forumu u Aspenu u Koloradu i odbacio izveštaje pojedinih medija da je ruski predsednik Vladimir Putin bolestan ili nestabilan. Iako se čak pisalo da šef Kremlja umire od raka, Berns je objasnio da nema obaveštajnih podataka koji bi potkrepili takve tvrdnje.

Direktor CIA objasnio je da ne iznosi zvaničnu bezbednosnu analizu, ali je naglasio da se Putin čini „isuviše zdravim”.

Berns poznaje Putina 20 godina, a bio je i ambasador u Moskvi. Prošle jeseni, kad je CIA već znala da Putin sprema napad na Ukrajinu, posetio je Kremlj da bi upozorio tamošnju vladu da odustane od invazije. Bila je to neuspešna misija pošto je Rusija započela rat u februaru ove godine.

„Putin je ubeđen da je njegova sudbina kao ruskog lidera da Rusiji vrati status velike sile. Veruje da je za to ključno da vrati sferu uticaja u ruskom susedstvu, a on to ne može da uradi ako ne kontroliše Ukrajinu”, poručio je Berns, a prenosi Si-En-Bi-Si.

Prvi čovek CIA smatra da šef Kremlja greši što igra igru iscrpljivanja i veruje da će Zapad pre ili kasnije prestati da pomaže Ukrajini. Prema Bernsu, Putin nije bio u pravu ni kad je mislio da će ruska armija zauzeti Kijev za nekoliko dana.

U Aspenu se još čulo i da Peking pomno prati rusku invaziju na Ukrajinu i procenjuje da li da pošalje vojsku da zauzme Tajvan. Prema podacima do kojih je došla CIA, rizik od kineskog napada na Tajvan povećavaće se kako se ova decenija bude bližila kraju.

Berns se obratio javnosti u danu kad je ukrajinska prva dama Olena Zelenska u govoru pred američkim kongresmenima i senatorima u Vašingtonu zatražila još oružja za Kijev. I dok je šef Pentagona Lojd Ostin potvrdio da će SAD poslati Ukrajini još četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti („himars”), američki zvaničnici ne mogu tako lako da se slože oko toga da li Rusiju treba staviti na listu zemalja koje sponzorišu terorizam.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pojedini kongresmeni i senatori iz obe stranke veruju da vlada treba da to uradi, ali Stejt department se ne odlučuje na taj korak. Kako javlja „Politiko”, jaz između zakonodavne i izvršne grane vlasti toliko je veliki da je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi poručila da će Kongres izglasati takav zakon ako državni sekretar i dalje bude oklevao. Samo Stejt department može da označi stranu zemlju kao sponzora terorizma a da to proizvede željeni efekat, ali bi zakon koji bi doneo Kongres izvršio politički pritisak na Blinkena da to uradi.

Pritisak bi bio još veći ako bi se vladajućim liberalima pridružili i konzervativni glasovi. Jasno je da bi Demokratska stranka mogla da računa na republikance poput senatora Lindzija Grejama, koji je s demokratskim kolegom Ričardom Blumentalom u maju predložio takav zakon. Dvojica senatora su se ranije ovog meseca u Kijevu susrela s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji takođe zahteva da se Rusija stavi na listu pomenutih zemalja zbog ubijanja ukrajinskih civila.

Ukoliko bi Rusija bila označena kao država koja finansira i potpomaže terorizam, američkim građanima i kompanijama bilo bi gotovo sasvim onemogućeno da trguju s ovom zemljom. Najšire američke sankcije značile bi da bi veliki deo trgovine s Rusijom bio zabranjen i trećim zemljama.

Stejt department je kao zemlje povezane s terorizmom označio Kubu, Severnu Koreju, Iran i Siriju. Kako svet daleko više trguje s Rusijom nego s ovim zemljama, američka administracija ne žuri da Moskvu strpa u isti koš s njima i tako zakomplikuje odnose s brojnim saveznicima i partnerima širom planete.

Peskov: Predsednik je dobrog zdravlja

Kremlj je juče saopštio da je predsednik Rusije Vladimir Putin (69) dobrog zdravlja, odbacivši glasine da mu nije dobro. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se poslednjih meseci na Zapadu spekuliše o predsednikovom zdravlju, ali da su izveštaji da je bolestan „ništa drugo do lažni”, preneo je Rojters.

Putin se nakašljao tokom prekjučerašnjeg javnog nastupa, kad je agencija Interfaks prenela njegove reči da se malo prehladio tokom posete Iranu prethodnog dana. „U Teheranu je juče bilo veoma vruće, plus 38 (stepeni Celzijusa), a klima je bila jaka. Zato se izvinjavam”, rekao je Putin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading