BEČ POD OPSADOM: Masovne demonstracije protiv vlade

Autor: Tanjug

Svet

13.01.2018

19:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više hiljada ljudi demonstrira danas posle podne u Beču protiv austrijske vlade koju čine Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO).

RepublikaFoto: twitter.com/Francesco Collini‏
Neće vladu u kojoj je desnica: Protesti u Beču

Više nevladinih organizacija - Platforma za humanu politiku azila, Ofanziva protiv desnice i Radikalna levica - pozvalo je na današnji protest koji je masovniji od onog održanog prilikom polaganja zakletve nove vlade na čijem čelu je Sebastijan Kurc.

Učesnici protesta okupili su se najpre na trgu ispred bečke glavne železničke stanice, gde je organizovan "Novogodišnji prijem" za protivnike vlade.

Proteste obezbeđuje oko 1.000 policajaca, koji se, kao i brojni učesnici, plaše pre svega ponašanja takozvanog "Crnog bloka", radikalne grupe obučene u crno, koji jasno krše i zakon o zabrani pokrivanja lica.

"Crni blok" prilikom kretanja povorke ka centralnom trgu Heldenplac nadomak sedišta vlade palio je pirotehnička sredstva, bengalsku vatru.

Više starijih demonstranata stalo je ispred "Crnog bloka", koji je na ovaj skup došao, kako je kazao njihov portparol sa 1.000 ljudi, kako bi umirujuće uticalo na njih.

Portparol policije Paul Ajdenberger kazao je da je za sada bilo sam manjih incidenata sa "Crnim blokom", jer su bacali jaja na policajce i palili bengalsku vatru.

Organizatori skupa saopštili su da u demonstracijama učestvuje više od 20.000 ljudi, koji nose transparente protiv nove vlade i jačanja desnice u Austriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading