TURSKA NAPALA ODMARALIŠTE U IRAKU? Najmanje osam mrtvih, više od 20 ranjeno! ČAVUŠOGLU NEGIRA NAPAD!

Autor:

Svet

21.07.2022

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Granatiran je grad Zaho, koji se nalazi na granici kurdistanskog regiona u Iraku i Turske.

TURSKA NAPALA ODMARALIŠTE U IRAKU? Najmanje osam mrtvih, više od 20 ranjeno! ČAVUŠOGLU NEGIRA NAPAD!

Foto: YouTube/Printscreen

Najmanje osam turista je ubijeno, a više od 20 je ranjeno u turskom napadu na severnu iračku pokrajinu Dohuk, saopštili su danas kurdski zvaničnici iz Iraka, javlja AP.

Najmanje četiri projektila, pogodila su resort Barah, smešten u okrugu Zaho, a sve žrtve irački su državljani, saopštio je gradonačelnik tog okruga Mušir Mohamed.


Stotine iračkih turista dolaze u kurdski region sa juga tokom letnjih meseci jer su temperature tamo nešto niže, ali se u blizini Zaha nalazi turska vojna baza.

Turske snage su očigledno počinile kršenje suvereniteta Iraka - napisao je irački premijer Mustafa al-Kadimi na Tviteru.


Premijer Mustafa al-Kadimi poslao je delegaciju u tu oblast, a predvodi je ministar spoljnih poslova Fuad Husein.
Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Ljudi beže nakon napada

Za to vreme, ministar spoljnjih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu negira da je Turska izvršila napad na civile u pokrajini Duhok, navodeći da je reč o terorističkom udaru.

Čavušoglu je upozorio iračke vlasti da ne upadaju u zamku, ističući da su turske operacije u ovoj zemlji usmerene uvek protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) i da ovakve vrste optužbi samo ometaju protivterorističku operaciju Ankare, prenosi Blic.

Beba među žrtvama, usledili protesti

Među žrtvama su bila i deca, među njima i jednogodišnjak, naveo je lokalni ministar zdravlja u saopštenju, dodajući da su sve žrtve umrle pre nego što su stigle u bolnicu.

Desetine Iračana okupilo se ispred turske ambasade u Bagdadu u znak protesta zbog napada, a glavni izaslanik Ujedinjenih nacija u Iraku takođe je osudio ovaj čin u izjavi objavljenoj na "Tviteru" .

- Turska je spremna da preduzme svaki korak kako bi istina izašla na videlo - navodi se u saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova.

Turska redovno izvodi vazdušne napade u severnom Iraku i šalje svoje snage u okviru kontinuirane kampanje u ovoj zemlji i Siriji protiv pripadnika kurdskih milicija koje Ankara smatra terorističkim grupama, prenosi Blic.

Kako je izgledao napad možete videti na sledećem snimku:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading