AMERIKANCI OČEKUJU GRAĐANSKI RAT! Većina spremna da uzme i oružje u ruke! "Ovo je premašilo naša najgora očekivanja!"

Autor:

Svet

21.07.2022

06:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači sa Univerziteta Dejvis u Kaliforniji otkrili su zabrinjavajuće nivoe „otuđenja“, „nepoverenja“ i rastuće tendencije da se okreću nasilju u nedavno sprovedenoj anketi koja je obuhvatila 8.620 odraslih širom zemlje.

AMERIKANCI OČEKUJU GRAĐANSKI RAT! Većina spremna da uzme i oružje u ruke! "Ovo je premašilo naša najgora očekivanja!"

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden pljunuo, pa polizao
  • 50,1 odsto očekuje da će videti drugi američki građanski rat za nekoliko godina
  • Više od 40 odsto favorizuje 'snažnog lidera' u odnosu na demokratiju i pridržava se uverenja o preuzimanju imigranta
  • Jedna petina očekuje da će u narednim godinama morati da uzmu oružje u ruke u sukobu u stilu nemira na Kapitolu 6. januara
  • Istraživači sa kalifornijskog univerziteta kažu da su rezultati "premašili naša najgora očekivanja"
  • Studija je urađena u trenutku masovnih pucnjava i usred kontroverznih saslušanja u Vašingtonu o pobuni 6. januara
  • Polovina Amerikanaca očekuje da će se drugi građanski rat u SAD desiti u roku od nekoliko godina, a skoro petina kaže da bi jednog dana i sami mogli da nose oružje u političkom obračunu, prema novoj alarmantnoj studiji o produbljivanju podela u zemlji.

Više od dve trećine ispitanika reklo je da vidi „ozbiljnu pretnju našoj demokratiji“, a 50,1 odsto se složilo sa izjavom da će „u narednih nekoliko godina u SAD biti građanskog rata“.

Više od 40 odsto je reklo da je imati „snažnog lidera“ važnije od demokratije i da „bele ljude rođene domoroce zamenjuju imigranti“ – rasističko uverenje poznato kao „teorija velike zamene“.

Istraživači su takođe otkrili rastuću sklonost da se politički sukobi reše nasiljem.

Skoro petina ispitanika rekla je da je verovatno da će u narednim godinama biti „naoružani pištoljem“ u političkom žarištu, dok je 4 odsto reklo da je verovatno da će „pucati u nekoga iz pištolja“.

Garen Vintemute, univerzitetski stručnjak za javno zdravlje koji upozorava na rastuću stopu posedovanja oružja i vodi studiju, rekao je da su njegovi nalazi „prilično sumorni“ i „premašili su naša najgora očekivanja“.

Ipak, postoji „osnova za nadu“ jer je većina ispitanika „u potpunosti odbacila političko nasilje“, dodao je Vintemute.

Studija je bila poziv na buđenje ljudima da 'prepoznaju pretnju' i odgovore, dodao je on.

Dokument na 42 stranice opisuje „stalno otuđenje i nepoverenje u američko demokratsko društvo i njegove institucije“.

- Značajne manjine stanovništva podržavaju nasilje, uključujući i smrtonosno nasilje, da bi se postigli politički ciljevi - navodi se.

Sve se dešava nakon nedavnih masovnih pucnjava, uključujući ubistvo 10 crnaca u maju u prodavnici u Bafalu u Njujorku, navodno od strane belog revolveraša koji je napisao da podržava „teoriju sjajne zamene“.

Drugi ključni momenti u američkim kulturnim ratovima obojenim nasiljem uključuju pobunu na Kapitolu 6. januara, ubistvo Kajla Ritenhausa i dvoje ljudi na antirasističkom protestu u Viskonsinu u avgustu 2020. i česte sukobe između policajaca i aktivista Black Lives Matter.

Slična studija koju su sproveli Tulchin Research i Southern Poverti Lav Center prošlog meseca pokazala je da je 44 odsto Amerikanaca reklo da su SAD na putu ka još jednom građanskom ratu.

Prošlonedeljna anketa IouGov-a istakla je sve veće pozive za raspad SAD.

Trećina obožavatelja bivšeg predsednika Donalda Trampa koji žive u republikanskim državama rekla je da bi im bilo „bolje“ da se njihova država podeli i postane nezavisna država. Još 29 odsto Trampovih obožavatelja reklo je da će im takvo otcepljenje biti „gore“.

Više od 600.000 vojnika izgubilo je živote tokom Američkog građanskog rata od 1861-1865, kada su se južne države borile da istupe iz unije i zadrže svoje plantažne privrede vođene robovima, piše Dejli mejl.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading