PUTIN O MOGUĆIM PREGOVORIMA SA UKRAJINOM: Kijevske vlasti odbile da sprovedu sporazume!

Autor:

Svet

20.07.2022

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin tvrdi da je rusko-ukrajinski sukob mogao biti okončan još u martu, da se Kijev nije povukao iz pregovora.

PUTIN O MOGUĆIM PREGOVORIMA SA UKRAJINOM: Kijevske vlasti odbile da sprovedu sporazume!

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

Kako prenosi Raša tudej, Putin nije direktno odgovorio na pitanje da li bi bio voljan da se sastane sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, ali je nagovestio da bi sastanak u ovoj fazi bio besmislen.

- Bili su pregovori u Istanbulu, kada smo zapravo postigli sporazum, jedino što je preostalo je bilo da ga potpišemo - rekao je Putin novinarima u utorak, nakon sastanka sa predsednicima Turske i Irana u Teheranu.

- Da bi se stvorili takvi uslovi, naše trupe su se povukle iz centralne Ukrajine, iz Kijeva, ali su kijevske vlasti odbile da sprovedu ove sporazume - i nemaju želju da to rade ni sada, dodao je ruski predsednik.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Zahvalivši turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na njegovim naporima da pregovara o mirovnom sporazumu u Ukrajini, kao i Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima što su ponudili posredničke napore, Putin je rekao da ishod na kraju zavisi "ne od posrednika, već od volje uključenih strana” da ispune svoje obaveze.

Foto: Tanjug/AP

Tajip Erdogan

Početkom maja ukrajinski mediji su preneli da je Kijev odbacio sporazum od 29. marta koji su dve delegacije postigli u Istanbulu. Britanski premijer Boris Džonson, koji je nakon te vesti došao u Ukrajinu, rekao je Zelenskom da je Putin "ratni zločinac, koji bi trebalo da bude krivično gonjen i sa kojim se ne pregovara“, i da čak i da je Ukrajina bila voljna da sklopi mir sa Rusijom, Zapad nije, objavila je Ukrajinska pravda, pozivajući se na više vladinih zvaničnika.

Dmitrij Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine u intervjuu za Forbs izjavio je da će Kijev biti spreman da nastavi pregovore tek nakon što Moskva pretrpi poraz na bojnom polju

- Zelenski ne isključuje mogućnost pregovora, ali smatra da za to trenutno nema razloga - tvrdi Kuleba. 

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

Ako i kada se pregovori o mirnom rešavanju ukrajinskog sukoba nastave, Moskva će postaviti mnogo oštrije zahteve, upozorio je u utorak Leonid Slucki, član moskovskog pregovaračkog tima. Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov takođe se osvrnuo na mogućnost nastavka pregovora sa Ukrajinom, rekavši u ponedeljak da bi zahtevi Rusije bili drugačiji ako bi dve strane sada sele za pregovarački sto, prenosi Kurir. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading