IZABRAN NOVI PREDSEDNIK ŠRI LANKE! Demonstrati mu zapalili kuću!

Autor:

Svet

20.07.2022

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izabran je novi predsednik Šri Lanke, a danas se u zgradi parlamenta Šri Lanke vršilo tajno glasanje za izbor novog predsednika zemlje. Primetne su visoke mere obezbeđenja.

IZABRAN NOVI PREDSEDNIK ŠRI LANKE! Demonstrati mu zapalili kuću!

Foto: Privatna arhiva

Ranil Vikremesinge (73) izabran je za novog predsednika Šri Lanke tajnim glasanjem u parlamentu te zemlje. Novi šef države obavljao je funkciju premijera i vršioca dužnosti predsednika.

Mandat Vikremesingea trajaće do 2024, što je ostatak mandata doskorašnjeg predsednika Gotabaje Radžapakse, koji je pobegao iz zemlje i podneo ostavku, prenosi Informer.

Visoke mere obezbeđenja

Oko zgrade parlamenta Šri Lanke, gde su danas poslanici tajnim glasanjem izabrali novog predsednika zemlje, primetne su visoke mere obezbeđenja. 

Od tri kandidata, jedan od glavnih za novog šefa države je Ranil Vikremesinge (73), premijer i vršilac dužnosti predsednika. Pored njega podrška je velika njegovom protivniku Dulasu Alahaperumu (63), bivšem ministru, potparolu vlade i poslaniku vladajuće stranke, prenosi Rojters. 

Foto: Tanjug/AP

Šri Lanka

Njega je za predsednika kandidovala otcepljena frakcija vladajuće koalicije, a stranke etničkih manjina u parlamentu takođe su najavile da će podržati Alahaperuma.

Treći kandidat, Anura Kumara Disanaiaka, lider levičarske partije sa samo tri mesta u 225-članom parlamentu, nema realne šanse za pobedu.

Onaj ko dobije najviše glasova, biće na vlasti do 2024, što je ostatak mandata Gotabaje Radžapakse, koji je pobegao iz zemlje i podneo ostavku.

Eventualnoj pobedi Vikremesingea protive se mnogi obični stanovnici Šri Lanke, koji ga doživljavaju kao deo vladavine Radžapakse koja je zemlju odvela u ekonomsku katastrofu.

Njegov izbor bi mogao da dovede do novih protesta, zbog ogorčenja na vladajuću elitu koja se smatra odgovornom za veliku ekonomske krizu sa nestašicom goriva, hrane i lekova, reklo je nekoliko demonstranata britanskoj agenciji.

Foto: Tanjug/AP

Šri Lanka

- Ako Ranil dođe na vlast, ne možemo imati stabilnost - saopštio je Duminda Nagamuva, koji je organizovao proteste u Kolombu nakon što su objavljene kandidature.

Podneo ostavku

Ostali demonstranti su rekli da je vršilac dužnosti predsednika saveznik moćne porodice Radžapaksa, koju oni krive za ekonomsku krizu.

Drugi glavni kandidat, poslanik vladajuće stranke Dulas Alahaperuma, prihvatljiviji je za demonstrante i opoziciju, ali nema nikakvo iskustvo na najvišem nivou u upravljanju državom, koja je skoro bez deviznih rezervi i očajnički joj je potrebna pomoć MMF-a.

Stotine policajaca, paravojnih i vojnih trupa raspoređenih oko zgrade parlamenta, a prilazni put ima najmanje tri barikade.

Foto: Tanjug/AP

Šri Lanka

Osoblje obezbeđenja u brzim čamcima patrolira jezerom oko zgrade, a vojni džipovi i oklopna vozila stoje parkirani u krugu objekta.

Vikremesinge, šestostruki premijer, postao je vršilac dužnosti predsednika prošle nedelje, nakon što je tadašnji predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao u Singapur, u trenutku kada je stotine hiljada ljudi izašlo na ulice protiv njegove vlade i zauzelo predsednikovu zvaničnu rezidenciju i kancelariju.

Demonstranti su takođe zapalili Vikremesingeovu privatnu kuću i upali u njegovu kancelariju.

U ovom trenutku nije poznato kakvu podršku tačno u parlamentu imaju 73-godišnji Vikremesinge i 63-godišnji Alahaperuma, a kandidatima je za pobedu potrebno više od jedne trećine važećih glasova kako bi bili izabrani za novog predsednika, prenosi Objektiv. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading