PUTIN O SITUACIJI U SIRIJI: Primetno je značajno smanjenje nivoa nasilja i početak diplomatskog procesa

Autor: Tanjug, Republika

Svet

19.07.2022

23:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Pozvao je i na trajni prekid terorizma i ukazao na "destruktivnu politiku Sjedinjenih Amerčkih Država" u toj zemlji.

PUTIN O SITUACIJI U SIRIJI: Primetno je značajno smanjenje nivoa nasilja i početak diplomatskog procesa

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je večeras na trilateralnom samitu procesa iz Astane sa kolegama iz Turske i Irana, Redžepom Tajipom Erdoganom i Ebrahimom Raisijem, da je neophodno stvoriti uslove da sirijski narod izabere put razvoja bez spoljnog mešanja, ističući da Rusija polazi od principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Putin je primetio značajno smanjenje nivoa nasilja u Siriji i početak političkog i diplomatskog procesa.

- Važno je da su Sirijci pokazali spremnost da pregovaraju, traže i pronalaze konsenzus i rešenja o prioritetnim pitanjima koja se odnose na buduću strukturu njihove suverene države - rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, neophodno je obezbediti nesmetan pristup Sirijaca humanitarnoj pomoći i uključiti u to druge članice međunarodne zajednice.

Pozvao je i na trajni prekid terorizma u Siriji i ukazao na "destruktivnu politiku Sjedinjenih Amerčkih Država" u toj zemlji.

On je istakao da posebno zabrinjava stanje na teritorijama koje ne kontrolišu sirijske vlasti.

- Vidimo da iz ovih regiona izviru stvarne pretnje kriminalom, ekstremizmom, separatizmom. Tome u velikoj meri doprinosi destruktivna politika zapadnih država na čelu sa SAD - poručio je Putin.

On je pozvao kolege iz Turske i irana da naredni samit procesa Astane bude održan u Rusiji.

Format ili proces Astane je platforma formirana nakon niza sastanaka pripadnika različitih organizacija sirijske opozicije u Astani, kako se nekada zvala kazahstanska prestonica Nur Sultan.

Komentari (0)

Loading