AMERIČKI F-35 NA MANEVRIMA U GRČKOJ! Atini će biti dostupna najnovija vojna tehnologija, oni su pouzdani balkanski saveznik!

Autor:

Svet

19.07.2022

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon zahteva Atine da nabavi američke F-35, Vašington je uputio te stelt avione u Grčku na velike zajedničke manevre. Time se šalje poruka Atini da je prepoznata kao pouzdani balkanski saveznik kome će biti dostupne najnovije vojne tehnologije.

AMERIČKI F-35 NA MANEVRIMA U GRČKOJ! Atini će biti dostupna najnovija vojna tehnologija, oni su pouzdani balkanski saveznik!

Foto: www.profimedia.rs

Širom Peloponeza su započeli grčko-američki manevri “Gnev Posejdona 22” (Poseidon’s Rage 22) koji će trajati do 20. jula. Po prvi put borbeni avioni 4. i 5. generacije obe zemlje uključujući četrnaest F-15, deset F-35, snage za specijalne operacije i mornarica zajednički uvežbavaju delovanje u vazduhu, na kopnu i moru.

U isto vreme načelnik generalštaba Grčke vojske general Konstantinos Floros je u službenoj poseti SAD. Pored susreta sa najvišim vojnim zvaničnicima obišao je pogon Lokid Martina za proizvodnju F-35 u Teksasu.

Manevri i poseta SAD usledili su nakon što je vlada u Atini poslala zahtev za kupovinu eskadrile F-35 Vladi SAD. Ti koraci smatraju se simboličnim pozitivnim odgovorom Vašingtona i porukom da Grčku smatra pouzdanim saveznikom kome su otvorena vrata ka najnovijim vojnim tehnologijama.

Formalni zahtev za nabavku F-35 najavio je grčki premijer Kirjakos Micotakis tokom nedavnog NATO samita u Madridu.

Razmišlja se o kupovinu još jedne dodatne eskadrile, rekao je Micotakis bez preciziranja koliko bi druga eskadrila brojala aviona. Grčka očekuje da avioni budu isporučeni 2027. ili 2028. To je dug proces i mi imamo prostora u budžetu za tu kupovinu, objasnio je grčki premijer.

Grčki mediji pišu da će jedna eskadrila brojati 20 letelica, a ako se nabave dve biće ukupno 40 aviona F-35.

Zapadni mediji u izveštajima o grčkoj kupovini ističu da Grci planiraju modernizaciju 38 aviona F-16, što je još jedan posao sa Amerikancima, kao i kupovini 24 aviona Rafal i ratnih brodova od Francuske.

Kupovina naoružanja posmatra se u svetlu rastućih tenzija sa Turskom. Uz granične incidente, turski predsednik Redžep Erdogan odbio je sastanak sa grčkim premijerom Micotakisom tokom NATO samita u Madridu.

Kako su pisali američki mediji u maju prilikom posete Micotakisa Vašingtona, Grčka je istovremeno lobirala protiv potencijalne američke prodaje aviona F-16 Turskoj, ali i za ulazak grčke avio industrije u program F-35.

Avion F-35 ima stelt sposobnosti smanjene radarske vidljivosti i učesnici programa su SAD i još 7 zemalja. Odobrena je kupovina za još 6 zemalja. Grci bi mogli da budu deveti član programa proizvodnje , petnaesti korisnik ovog modernog vazduhoplova i prvi na Balkanu, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading