"GUBIMO UGLED"! Olaf Šolc o problemu EU zbog sebičnih interesa nekih članica!

Autor:

Svet

17.07.2022

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Zbog "rata Moskve u Ukrajini" Evropa mora da se što pre ujedini, rekao je Olaf Šolc.

"GUBIMO UGLED"! Olaf Šolc o problemu EU zbog sebičnih interesa nekih članica!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Evropska unija više ne može sebi priuštiti da pojedine članice iz sebičnih razloga "ulažu nacionalni veto" kada se odlučuje o njenoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, ako želi da zadrži vodeću ulogu u globalnoj politici, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Zbog "rata Moskve u Ukrajini" Evropa mora da se što pre ujedini, a to povećava pritisak da se okončaju "sebične blokade" evropskih odluka pojedinih država članica, naveo je Šolc u članku koji je danas objavio list Frankfurter alemanje, prenosi Rojters.

- Jednostavno više ne možemo sebi da priuštimo nacionalni veto, na primer u spoljnoj politici, ako želimo da nas konkurentske velike sile i dalje poštuju - dodao je on, prenosi britanska agencija.

Šolc je negirao optužbe Kijeva i drugih zapadnih saveznika da Nemačka nije zauzela lidersku poziciju u rešavanju ukrajinske krize i dodao da bi članice G7 i druge zemlje mogle da pokušaju da zajedno pronađu rešenja za svetsku prehrambenu krizu, klimatske promene i pandemiju.

Naveo je i da će Nemačka u narednim mesecima dati predloge za zajedničku evropsku migracionu politiku, izgradnju sistema evropske odbrane, ostvarivanje tehnološkog suvereniteta i stabilnosti demokratije, navodi Rojters.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)

Loading