EGIPAT I SRBIJA, nastavlja se ono što su gradili Tito i Naser! Produbljivanje odnosa iz prošlosti, preko sadašnjosti u budućnost!

Autor: Republika

Svet

17.07.2022

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odnosi između dve zemlje postoje čak 114 godina, a sudeći po najnovijim dešavanjima, veze će samo dodatno biti ojačane.

Egipat i Srbija dele dugu istoriju čvrstih odnosa još od početka 20. veka, a kako stvari stoje, te veze će nastaviti da se nadograđuju na tim temeljima i da utiru put još dubljem prijateljstvu, čiji je kontinuitet samo na kratko prekinut tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije. A koliko su snažne veze oduvek postojale na relaciji dve zemlje svedoči i činjenica da je tokom Drugog svetskog rata, kada se novoosnovana jugoslovenska republika borila protiv nemačke okupacije, ona izabrala upravo Egipat za sedište svoje vlade u egzilu.

Prava prekretnica u odnosima dogodila se 1950-ih i 1960-ih, za vreme vladavine Gamala Abdela Nasera i bivšeg predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita. Njihovo istinsko prijateljstvo je u to vreme samo dodatno ojačano odlukom da zajedno s indijskim premijerom Džavaharom Nehruom osnuju Pokret nesvrstanih. Pokret je bio jedan od direktnih posledica Hladnog rata koji je eskalirao između zapadnog i istočnog bloka na kraju Drugog svetskog rata. Cilj pokreta je bio udaljavanje od politike Hladnog rata. Pokret je osnovalo 29 zemalja koje su prisustvovale Bandunškoj konferenciji 1955. godine, koja je bila prvi organizovani skup zemalja pokreta.

Beograd je odlučio da razvija odnose sa Egiptom kao kamen temeljac svoje istočnomediteranske politike, delom motivisan namerom da spreči bilo kakve neoosmanske poteze Turske čija je pozicija ojačana Balkanskim paktom iz 1953. sa Grčkom i Jugoslavijom. Bilo je mnogo sastanaka između Nasera ​​i Tita, a možda najistaknutiji od njih dogodio se 1955. u Suecu u Egiptu, kao i susret koji je pomenute lidere okupio u Alepu u Siriji, februara 1959. godine.

Tito je imao jaku vezu sa Gamalom Abdelom Naserom, a njegovo ime je urezano u egipatsku kulturu nakon što je najistaknutija ulica u prestonici dobila naziv baš po njemu. Ona se proteže od međunarodnog aerodroma u Kairu i Heliopolisa, prema ulici Gamala Abdela Nasera.

 

 

Naser i Broz Tito su se sreli 1954. i to je bio njihov prvi susret pre Bandunške konferencije u Indoneziji. Dvojica predsednika su nastavili da se sastaju kako bi pratili uspostavljanje Pokreta nesvrstanih diplomatskim potezima koji su doveli do međusobnih poseta i zajedničkih nastupa. Takođe, fokusirali su se na negovanje ekonomskih odnosa preko kojih je bivša Jugoslavija ušla na afričko tržište, posebno u oblasti građevinarstva, mostogradnje i izvoza oružja.

Naserovo i Titovo prijateljstvo imalo je za cilj da dovede do promena u pravima građana u njihovim zemljama, a snaga njihovog odnosa bila je evidentna posebno tokom rata između Egipta i Izraela, kada je Tito prekinuo sve diplomatske odnose sa Izraelom. Tada je podržao egipatsku vojsku sa 100 tenkova da nadoknadi gubitke egipatske vojske tokom oktobra 1973. godine. Nakon Naserove smrti, Tito je rekao: "Naserova smrt je bila iznenadni šok i gubitak koji se teško može nadoknaditi. Uvek je bio neumoran i sva njegova nada bila je da vidi poboljšanje života svog naroda i da postigne arapsko jedinstvo. Niko drugi nije mogao da uradi za Afriku ono što je on uradio". 

Nakon raspada bivše Jugoslavije 1990-ih, zajedno sa ratovima koji su izbili u regionu, u odnosima između dve zemlje je došlo do velikog koraka unazad. Ipak, početkom trećeg milenijuma, politička rukovodstva Egipta i Srbije obnovila su diplomatske odnose na nivou ambasadora. Ipak, pravi preporod je došao pod sadašnjom administracijom predsednika Abdela Fataha Al Sisija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Abdel Fatah el Sisi 

U novembru 2018, egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji. Sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i prvim potpredsednikom Vlade i tadašnjim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Takođe, predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković posetila je Egipat 23. i 24. juna 2019. godine. Takođe, srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković posetio je Kairo u avgustu 2021. Tom prilikom se sastao sa predsednikom Sisijem i uručio mu pozivno pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prisustvuje obeležavanju 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih u Beogradu. Razgovarano je o razvoju saradnje Egipta i Srbije u budućnosti kako bi se sagledale sve prednosti 114 godina duge tradicije diplomatskih odnosa Srbije i Egipta.

Selaković je rekao da su se na sastanku prisetili i sjajnih dana saradnje predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera, ali i naglasio da su tema razgovora bili ekonomski odnosi dve zemlje.

Ministar Selaković je rekao da je u ime predsednika Vučića zamolio egipatskog predsednika da poseti Srbiju i istakao da je taj susret dvojice lidera upravo ono što nam je neophodno da ujedinimo dve poslovne zajednice i da pokažemo u kom smeru u budućnosti treba da idu odnosi dve zemlje.

Republika

Foto: Vlada Egipta

Kairo, glavni grad Egipta

Danas možemo da vidimo i snažne sličnosti između dve zemlje budući da obe rade na modernizaciji i razvoju. U Egiptu možemo da vidimo novu prestonicu i izgradnju novih puteva i infrastrukture, kao što je to učinjeno na Novom Beogradu sa modernim zgradama i stambeno-poslovnim projektom na reci Savi.

Republika

Foto: Vlada Egipta

Nove saobraćajnice u Kairu 

Obe zemlje rade na tome da započnu novu eru u svojoj istoriji sa istim jakim i starim odnosima koji su ih uvek povezivali.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading