RUSKA VEZA RUŠI I DRAGIJA! Rim na prekretnici - na korak do novih izbora! POKRET PET ZVEZDICA UCENJUJE PREMIJERA ITALIJE!

Autor:

Svet

14.07.2022

06:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mateo Salvini, lider desničarske Lige, zapretio povlačenjem iz vlade i novim izborima ako iz vladajuće koalicije izađe populistički pokret bivšeg premijera Đuzepea Kontea.

RUSKA VEZA RUŠI I DRAGIJA! Rim na prekretnici - na korak do novih izbora! POKRET PET ZVEZDICA UCENJUJE PREMIJERA ITALIJE!

Foto: Tanjug/AP

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je da će se povući s funkcije ako se Pokret pet zvezdica povuče iz vladajuće koalicije i pozvao stranke koje ga podržavaju da prestanu da postavljaju ultimatume njegovoj vladi.

Đuzepe Konte, bivši premijer i lider tog populističkog pokreta, prošle nedelje je podneo listu političkih zahteva za nastavak podrške vladi i zapretio da će uskratiti podršku ako Dragi ne preduzme niz mera.

Ove nedelje u Senatu treba da se održi ključno glasanje o poverenju paketu podsticaja i pomoći porodicama i firmama da se izbore s energetskom krizom, ali juče nije bilo jasno da li će Pokret pet zvezdica učestvovati u glasanju ili će napustiti koaliciju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Vlada ne funkcioniše s ultimatumima, ona s njima gubi smisao svog postojanja - rekao je Dragi i dodao da nije voljan da ostane premijer ako se Konte povuče iz vlade.

Mateo Salvini, lider desničarske Lige, zapretio je takođe povlačenjem iz Dragijeve vlade ako Pokret pet zvezdica ispuni pretnju da će učiniti isto.

- Ako koaliciona stranka ne podrži vladinu uredbu, to je to, što je dosta, dosta je, čini se da je jasno da treba da idemo na izbore - rekao je Salvini.

I Pokret pet zvezdica i Liga su pre ruske agresije na Ukrajinu otvoreno sarađivali s Moskvom i okruženjem predsednika Vladimira Putina.

Još 2017. poslanik Putinove Jedinstvene Rusije poslao je mejl Kremlju s idejom formiranja neformalne mreže proruskih stranaka u EU u kojoj bi, pored ove dve italijanske stranke, bile i tri nemačke i francuska partija Nacionalno okupljanje Marin le Pen.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Godinu dana ranije Salvini je već boravio u Moskvi da bi potpisao sporazum o saradnji Lige i Jedinstvene Rusije, a u Pokretu pet zvezdica Moskvi je posebno bio naklonjen njegov bivši lider Luiđi di Majo, što se posebno videlo dok je obavljao funkciju šefa diplomatije.

Međutim, Di Majo je od početka ruske agresije na Ukrajinu promenio stranu i podržavao je to da Italija šalje vojnu pomoć Kijevu, za razliku od bivšeg premijera Kontea, zbog čega je Di Majo izbačen iz pokreta.

Uz Kontea je stao i ruski ambasador u Rimu, ali to nije pomoglo, pa je premijer Dragi u parlamentu dobio podršku za nastavak donacija Ukrajini.

Republika je već pisala da je Putin putem FSB i GRU radio na rušenju lidera u EU, a situacija s Dragijem mogla bi da se uklopi u tu šemu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading