VOJNIM AVIONOM ZBRISAO NA MALDIVE! Predsednik Šri Lanke sa telohraniteljima pobegao iz zemlje!

Autor:

Svet

13.07.2022

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobegao je iz zemlje tokom noći samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da se povuče usred razorne ekonomske krize koja je izazvala ozbiljne nestašice hrane i goriva.

VOJNIM AVIONOM ZBRISAO NA MALDIVE! Predsednik Šri Lanke sa telohraniteljima pobegao iz zemlje!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik, njegova supruga i dva telohranitelja otišli ​​su u avion Vazduhoplovstva Šri Lanke koji je krenuo za grad Male, glavni grad Maldiva, rekao je neimenovani zvaničnik za imigraciju.

Rajapaksa je pristao da podnese ostavku pod pritiskom. Premijer Ranil Vikremesinge rekao je da će se povući kada bude uspostavljena nova vlada.

Predsednikov odlazak usledio je posle višemesečnih demonstracija koje su kulminirale u subotu kada su demonstranti upali u njegovu kuću, kancelariju i zvaničnu rezidenciju njegovog premijera.

Vazduhoplovstvo je u saopštenju navelo da je obezbedilo avion za predsednika i njegove supruge da otputuju na Maldive uz odobrenje ministarstva odbrane i da su poštovani svi zakoni o imigraciji i carini.

Politička kriza u Šri Lanki je eskalirala ranije ove godine jer su razorne posledice vladinog lošeg upravljanja ekonomijom počele da pogađaju teže nego ikad, ističe list, dodajući da demonstranti za svoju bedu krive porodicu Radžapaksa koja je vodila vladu kao porodični posao.

Među pogrešnim politikama Radžapakse bilo je široko smanjenje poreza po preuzimanju dužnosti 2019, što je smanjilo državne prihode, i iznenadna zabrana hemijskog đubriva kako bi se zemlja gurnula prema organskoj poljoprivredi, što je smanjilo žetve i dovelo do rasta cena.

Stvarnost je postala teža poslednjih sedmica, s ekstremnom nestašicom goriva i esencijalnih lekova. Ujedinjene nacije (UN) su upozorile da je više od četvrtine stanovnika Šri Lanke u opasnosti od nestašice hrane. Građani su, često uzalud, stajali u redovima na benzinskim pumpama, prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading