PRST U OKO MOSKVI: Vašington aveniju ispred ruske ambasade nazvao po Nemcovu

Autor: informer.rs, Republika

Svet

12.01.2018

20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci na sve načine pokušavaju da isprovociraju Rusiju. Poslednji pokušaj dogodio se u sredu, kad su vlasti grada Vašingtona ulicu ispred ruske ambasade nazvale po ubijenom ruskom opozicionaru i velikom protivniku ruskog predsednika Vladimira Putina - Borisu Njemcovu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Gradsko veće Vašingtona, koje čine 11 demokrata i dva nezavisna odbornika, izglasalo je promenu imena jednog dela Avenije Viskonsin, samo onog koji prolazi ispred ruske ambasade u Trg Borisa Njemcova.

- Glasanje o tome da odamo počast ubijenom demokratskom aktivisti bilo je anonimno. Predlog je velikom većinom glasova usvojen - navedeno je u saopštenju gradskog veća.

Vlasti Vašingtona moraju još da dobiju dozvolu Komiteta za nacionalnu bezbednost Predstavničkog doma Kongresa, ali odbornici gradskog veća veruju da je to rutinska stvar. Zato su svečano postavljanje ploče sa imenom Trg Borisa Njemcova zakazali za 27. februar, tačno na treću godišnjicu njegovog ubistva. 

Ta odluka naišla je na žestoke reakcije ruskih političara, koji su potez Vašingtona nazvali prljavim. Lider Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski smatra da je ovo nova provokacija. 

Američki zvaničnici služe se prljavim trikovima, namerno ispred ruske ambasade - naveo je Žirinovski.

I član Komunističke partije Dmitrij Novakov kritikovao je odluku Vašingtona.

- Amerikanci već dugo igraju igru mešanja u ruske unutrašnje stvari - rekao je Novakov. S druge strane, Kremlj je naveo da ne želi da se meša u američke unutrašnje stvari. 

- Vlasti Vašingtona imaju apsolutno pravo da odlučuju kako će se zvati ulice u tom gradu - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

On je, međutim, dodao da je odluka Vašingtona donesena u trenutku kad odnosi između SAD i Rusije, blago rečeno, nisu ni blizu dobrih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading