NAJSTROŽE MERE u Egiptu zbog napada ajkula!

Autor:

Svet

11.07.2022

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Jedna 68-godišnja žena iz Austrije umrla je od "šoka" nakon što su joj tokom napada ajkule otkinute ruka i noga, a nekoliko sati kasnije u toj oblasti pronađeno je telo nestale rumunke koju je isto napala ajkula.

NAJSTROŽE MERE u Egiptu zbog napada ajkula!

Foto: Printskrin/Youtube/DzulakaBumba

Egipat je uveo nove stroge zakone o plažama nakon serije divljih napada ajkula u Sahl Hašišu, na jugu Hurgade.

Ovi zakoni su uvedeni nedelju dana nakon što je 68-godišnja žena umrla kad je napala ajkula u toj oblasti. Žena je preminula u kolima hitne pomoći od  "šoka", navodi se u izveštajima. Izveštaji takođe tvrde da je telo nestale rumunke u kasnim 40-ima otkriveno kod obale Sahl Hašiša, koju je takođe napala ajkula. Njeni ostaci pronađeni su samo nekoliko sati nakon prvog napada.

Guverner Crvenog mora uveo je drastične mere zabranjujući sve morske aktivnosti u toj oblasti osim ako nemate licencu za ronjenje i pecanje. Zabrana će ostati na snazi najmanje do 15. jula.

Foto: commons.wikimedia.org/Pterantula (Terry Goss)

Ajkula

Odluka uključuje prekid svih ribolovnih aktivnosti duž obale Crvenog mora tokom perioda zabrane koji je određen odlukom koju je izdao šef Uprave za ribarstvo, prenosi Egipt Independent. Takođe su naveli da svi hoteli duž obale Crvenog mora moraju da zapošljavaju dovoljan broj kvalifikovanih spasilaca koji imaju potrebne kurseve i sertifikate.

Tehnički izveštaj o dva incidenta sa ajkulama u Sahl Hašišu, južno od Hurgade, napravio je Sektor za zaštitu prirode pri Ministarstvu životne sredine. Preporučeno je održavanje hitnog sastanka na kojem bi se razgovaralo o načinima zaštite i očuvanja morske sredine i održivom korišćenju jedinstvenih prirodnih resursa.

Postojale su tvrdnje da su egipatski spasioci navodno odbacili informacije koje su im davali kupači da su videli ajkulu u toj oblasti, čak su se i smejali i tvrdili da tu nema ajkula, samo nekoliko minuta pre jezivog napada.

Bilo je tvrdnji da su vlasti u Crvenom moru sporo shvatile opasnost koju predstavljaju ajkule i da su odlagale sa preduzimanjem mera da spreče dalju tragediju, prenosi Mondo. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading