KINESKI STRUČNJAK PREDVIĐA DRAMATIČAN KRAJ ENERGETSKOG RATA: Postupci Amerike dovešće do globalne inflacije!

Autor:

Svet

11.07.2022

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šibao Lin Bokiang, kineski stručnjak, govorio je o posledicama ograničenja ruske nafte koje Zapad najavljuje već neko vreme. On tvrdi da su negativni efekti na globalno snabdevanje neizbežni, a posledice će biti nesagledive.

KINESKI STRUČNJAK PREDVIĐA DRAMATIČAN KRAJ ENERGETSKOG RATA: Postupci Amerike dovešće do globalne inflacije!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Ograničavanje cene ruske nafte o kojoj razgovara Zapad dodatno će poremetiti globalni lanac snabdevanja energijom i izazvati ekstremnu promenljivost njihovih cena, što će dovesti do veće globalne inflacije i usporavanja globalnog ekonomskog oporavka, rekao je dekan Kineskog istražičkog centra energetske politike, Šibao Lin Bokiang za RIA Novosti.

Kako primećuje ekspert, cilj Zapada je da pokuša da udari ruske energetske prihode, ali tako da dobiju najnižu cenu za sebe.

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com

Džo Bajden i Vladimir Putin

- Međutim, efekat ograničenja cena možda neće biti tako pozitivan kao što SAD očekuju - napisao je Boćang.

Po njegovom mišljenju, moguće je da će Moskva kao odgovor smanjiti proizvodnju nafte. Tako, prema JPMorgan Chase & Co, Rusija može smanjiti proizvodnju nafte za pet miliona barela dnevno bez ozbiljne štete za sopstvenu ekonomiju.

- Kao rezultat toga, ne samo SAD i Evropa će morati da se nose sa mogućim povećanjem cena nafte, eskalacija energetskog rata između Rusije i Zapada mogla bi da dovede do dramatičnih promena u strukturi globalnog snabdevanja energijom, upozorava stručnjak. Osim toga, rast cena nafte u takvoj situaciji neminovno će pogoršati položaj globalne ekonomije, koja je već pod pritiskom ogromne inflacije - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Nafta

- Ova gornja granica cena će dodatno poremetiti globalni lanac snabdevanja energijom i izazvati nagle promene u daljim cenama energije, što će zauzvrat dovesti do veće globalne inflacije i sporijeg ekonomskog oporavka - rekao je Boćang.

Istovremeno, Evropi će biti teško da nađe alternative ruskoj nafti u kratkom roku, nastavlja on. Ako Moskva, koja već aktivno traži nove kupce, može da otvori nova tržišta za naftu u krizi, EU će biti veoma oprezna kada je u pitanju ideja o prekidu isporuke energenata iz Rusije, zaključuje ekspert, prenosi Mondo. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading