DEVOJČICE SE UGUŠILE ZBOG IZAZOVA NA TIKTOKU! Porodica tužila aplikaciju: Njihov algoritam je kriv, nametali su deci opasan sadržaj!

Autor:

Svet

06.07.2022

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve devojčice ugušile su se nakon viralnog izazova na TikToku prošle godine, a porodica je tužila aplikaciju navodeći da su njihovi algoritmi krivi za smrt dece.

DEVOJČICE SE UGUŠILE ZBOG IZAZOVA NA TIKTOKU! Porodica tužila aplikaciju: Njihov algoritam je kriv, nametali su deci opasan sadržaj!

Foto: pixabay.com

Roditelji dve devojčice koje su umrle u TikTok "blekaut izazovu" 2021. godine, koji je ohrabrivao korisnike da se guše dok se ne onesveste, podneli su u utorak tužbu višem sudu u Los Anđelesu.

Predstavlja ih Pravni centar za žrtve društvenih medija (SMVLC), pravni resurs za roditelje dece oštećene zavisnošću i zlostavljanjem na društvenim mrežama. Oni navode da je "opasni algoritam platforme namerno i više puta" prikazivao video snimke izazova na fidovima dece, podstičući ih da učestvuju u izazovu koji im je na kraju odneo živote.

- TikTok se mora smatrati odgovornim za to što je ovim devojčicama nametao smrtonosni sadržaj. TikTok je uložio milijarde dolara u namerno dizajniranje proizvoda koji guraju opasan sadržaj za koji se zna da je opasan i da može dovesti do smrti njegovih korisnika - rekao je Matju Bergman, osnivač SMVLC-a.

Jedna žrtva, osmogodišnja Lejlani Erika Rene Volton iz Teksasa, opisana je kao "izuzetno slatka i otvorena mlada devojka" koja je "volela da se oblači kao princeza i da se igra sa šminkom". Umrla je 15. jula 2021. godine, a je policija utvrdila da je to "direktan rezultat pokušaja TikTok-ovog 'blekaut izazova'", navedeno je u tužbi.

 

 

Lejlani je dobila telefon za svoj osmi rođendan u aprilu 2021. i "brzo je postala zavisna od gledanja TikTok video snimaka", navodi se u žalbi. Često je objavljivala video snimke na kojima peva i pleše, u nadi da će postati "poznata na TikToku".

U julu iste godine, njena porodica je počela da primećuje modrice na njenom vratu, što je ona objasnila kao nesrećan slučaj. Bez njihovog znanja, počela je da učestvuje u izazovu koji se prvi put pojavio na njenom fidu nedeljama pre toga.

Na dan svoje smrti, Lejlani je provela sate na porodičnom putovanju gledajući video snimke, uključujući postove opasnog izazova.

- Takođe je verovala da će, ako objavi snimak sebe kako radi "blekaut izazov", postati poznata i zato je odlučila da pokuša. Lejlani je u to vreme imala osam godina i nije razumela opasnu prirodu onoga na šta ju je TikTok ohrabrivao - nevedeno je u tužbi.

Druga žrtva koja je navedena u tužbi, devetogodišnja Arijani Džejlin Arojo iz Viskonsina, dobila je telefon kada je imala sedam godina i koristila je TikTok više puta dnevno, navodi se u žalbi. Ona je "postepeno postala opsesivna" u objavljivanju plesnih video zapisa na TikTok-u i postala je "zavisna" od aplikacije.

U januaru 2021. godine, Arijanina porodica je sa njom razgovarala o incidentu u kojem je mladi korisnik TikTok-a umro od posledica izazova, ali ih je ona uverila da nikada neće učestvovati u opasnim video snimcima.

Međutim, 26. februara 2021. pronašao ju je petogodišnji brat u nesvesnom stanju. Hitno je prebačena u lokalnu bolnicu, ali joj je na kraju isključeno održavanje života, piše "Gardijan".

 

 

- TikTok je nesumnjivo znao da se smrtonosni izazov širi kroz njihovu aplikaciju i da je njihov algoritam posebno hranio tim izazovom decu, uključujući i one koji su umrli - navodi se u žalbi.

Кompanija je u prošlosti bila kritikovana jer je dozvoljavala širenje opasnih izazova. Lekari su izvestili da je "izazov sa sandukom za mleko" iz 2021. godine, koji je podstakivao korisnike da slažu i penju gajbe za mleko, doveo do iščašenja ramena, kidanja ligamenata, pa čak i povreda kičmene moždine. Pre dve godine, 15-godišnja devojčica umrla je nakon učešća u "Benadril izazovu", u kojem su korisnici uzimali veliku količinu antihistaminika u pokušaju da proizvedu halucinogene efekte. Iste godine, dvojica maloletnika optužena su za napad nakon što su učestvovali u izazovu "razbijanja lobanje", zbog čega je jedna žrtva imala napad.

Advokati SMVLC-a su tvrdili da je kompanija svesno dozvolila da se takav sadržaj širi na platformi jer je povećao angažman, broj korisnika i na kraju profit.

- TikTok je dao prednost većem korporativnom profitu u odnosu na zdravlje i bezbednost svojih korisnika i, posebno, na zdravlje i bezbednost ugrožene dece - rekli su.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading