OVO JE ZADNJA POBEDA RUSIJE, KREĆEMO U KONTRAOFANZIVU! Saradnici Zelenskog otkrili naredni potez Kijeva: SLEDI BITKA ZA JUG!

Autor:

Svet

05.07.2022

06:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Guverner Luganske oblasti izjavio da, nakon pada te oblasti u ruke ruske vojske, Ukrajina planira kontraofanzivu.

OVO JE ZADNJA POBEDA RUSIJE, KREĆEMO U KONTRAOFANZIVU! Saradnici Zelenskog otkrili naredni potez Kijeva: SLEDI BITKA ZA JUG!

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage su sada zauzele nove odbrambene položaje u regionu Donjeck, u kojoj i dalje kontrolišu velike gradove.

Uz to, planiraju i da pokrenu kontraofanzivu na jugu zemlje.

Guverner Luganska Serhij Hajdaj je nakon višenedeljne bitke za Lisičansk, grad čijim je osvajanjem Rusija preuzela kontrolu nad Lugansom regijom, rekao da je ta bitka omogućila ukrajinskim snagama da utvrde položaje u Donjecku kako bi "tamo otežali Rusima situaciju".

Hajdaj je još jednom zamolio ukrajinske saveznike na Zapadu da pošalju još oružja, dodavši da će ukrajinska vojska pokrenuti kontranapad čim bude imala dovoljno oružja velikog dometa.

- Ruska taktika će biti ista. Prvo će pucati na sve artiljerijom, ali biće im teško da osvoje teritoriju - rekao je Hajdaj.

Republika

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

 

Oleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da se Ukrajina nada da će pokrenuti ofanzivu na jugu zemlje.

- Ovo je zadnja pobeda Rusa na ukrajinskoj teritoriji. Ovo su bili gradovi srednje veličine (Severodonjeck i Lisičansk, op.a.), a za to im je trebalo vreme od 4. aprila do 4. jula, to je 90 dana. Toliko gubitaka... - rekao je Arestovič.

- Zauzimanje gradova na istoku znači da je 60% ruskih snaga sad skoncentrirano tamo i biće im teško da ih preusmere na jug, a više nema snaga koje mogu dovesti iz Rusije. Platili su visoku cenu za Severodonjeck i Lisičansk - rekao je savetnik Zelenskog.

A predsednik Zelenski sinoć je rekao da ukrajinske snage nastavljaju da se bore usprkos povlačenju iz Lisičanska.

- Naše oružane snage odgovaraju, uzvraćaju udarce i uništavaju ofanzivni potencijal okupatora iz dana u dan. Moramo ih slomiti. To će biti težak zadatak koji iziskuje vreme i nadljudske napore. Ali nemamo alternative - rekao je Zelenski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Filip

06.07.2022 12:50

BEZ NUKLEARKE RAT SE NE MOZE DOBITI. NI JEDNI NI DRUGI. DA SE NE LAZEMO