VELIKI POŽAR KOD ATINE: Vlasti naložile hitnu evakuaciju (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

04.07.2022

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Veliki šumski požar izmakao je kontroli severno od Atine, zbog čega su grčke vlasti naložile danas evakuaciju obližnjeg priobalnog grada kao meru predostrožnosti.

VELIKI POŽAR KOD ATINE: Vlasti naložile hitnu evakuaciju (VIDEO)

Foto: twitter.com/fotiaklavra

Jak vetar raspirivao je vatru usred visokih temperatura u oblasti Šimatarija, koja se nalazi na oko 50 kilometara izvan glavnog grada Atine.

Vlasti su pozvale stanovnike da napuste grad Dilesi i zaustavili lokalnu voznu liniju, jer se više od 100 vatrogasaca, uz podršku četiri aviona i dva helikoptera, borilo sa požarom.

Spasilačke ekipe pokušavale su i da ugase požar u oblasti Ahaje, na južnom poluostrvu Peloponez, gde su evakuisana četiri sela.

U nedelju uveče, lokalne vlasti pozvale su stanovnike ugroženih opština da se odmah evakuišu u Agrapidohori, preneo je “Katimerini”.

Zamenik guvernera Ilije, Vasilis Janopulos, rekao je da se vatra širi ka opštinama Kotrona i Karajanika, koje su već evakuisane, dok se vatrogasna brigada bori sa požarom, kako vatra ne bi stigla do sela Lata u planini.

Prema njegovim rečima, "Lata je vrlo nezgodno mesto jer ima gustu vegetaciju" i vatrogasci su već u toj oblasti.

Janopulos je rekao da je vatrogasna jedinica uspela da zaustavi požar koji je išao ka selu Valmi, a vatra je stigla na 150 metara od kuća.

Prošle godine, šumski požari opustošili su oko 300.000 hektara šuma, a Grčka je pretrpela najgori toplotni talas u poslednjih 30 godina, podseća britanska agencija.

(Republika/Objektiv)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading