OVU DEVOJKU JE U ČETVRTAK NAPALA AJKULA, SADA SE OGLASILA IZ BOLNICE: Ispričala šta se sve desilo na plaži KOBNOG DANA na Floridi

Autor:

Svet

03.07.2022

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Tinejdžerka Adison Beti koja je na sreću preživela napad ajkule na plaži u Floridi, kaže da joj je prvi instinkt govorio da treba da šutne predatora u nos.

OVU DEVOJKU JE U ČETVRTAK NAPALA AJKULA, SADA SE OGLASILA IZ BOLNICE: Ispričala šta se sve desilo na plaži KOBNOG DANA na Floridi

Foto: Printskrin/Tviter/@TMHFORLIFE

Napad ajkule na Adison Beti se dogodio na Keaton plaži na severozapadu Floride u četvrtak. Tinejdžerka je bila blizu obale kada ju je odjednom u vodi napala ajkula.

 

 

- Jedino čega se sećam je da mi se nešto zakačilo za nogu i osetila sam da nešto nije u redu. A kada sam pogledala videla sam da je u pitanju velika stara ajkula. Onda sam se setila da sam na "Animal Planetu" gledala emisjiu u kojoj su spomenuli da ajkulu treba udariti u nos ili tako nešto. Ali nisam mogla da joj priđem do nosa - rekla je ona iz svog bolničkog kreveta u izjavi za jutarnji program "Dobro jutro Ameriko", prenosi Telegraf.

Pored njenog bolničkog kreveta bio je i njen brat Ret, po struci vatrogasac, koji ju je spasao.

- Kada sam video da je crvena voda svuda oko nje, doplivao sam do tamo, zgrabio sam je, odvukao je, šutnuo ajkulu, a zatim sam vikao: "U pomoć" - priseća se on.

Ret joj je zatim stavio povez oko noge, kako bi pokušao da smanji krvarenje, a onda ih je čovek koji je slučajno tuda prolazio čamcem prevezao do obale.

Foto: commons.wikimedia.org/Pterantula (Terry Goss)

Ajkula

 

Adison je zadobila teške povrede i hitno je prebačena u bolnicu gde se i sada nalazi.

Rukovodstvo bolnice je prvobitno saopštilo da se nalazi u kritičnom stanju, ali su lekari nakon operacije uspeli da je stabilizuju. Ona je pretrpela veliko oštećenje desne noge. Nju sada očekuje nova operacija kako bi lekari mogli što bolje da istraže stepen oštećenja noge i kako bi utvrdili dalji tok lečenja.

- Adison čeka dug oporavak, ali danas je dobro raspoložena, okružena je porodicom - saopštilo je rukovodstvo bolnice.

Lokalni šerif je saopštilo da još uvek nije poznato koja je ajkula napala Adison, ali da se po stepenu povreda pretpostavlja da je bila duga oko tri metara, prenosi Yahoo news.

- Svi plivači moraju da budu oprezni i da se pridržavaju mera bezbednosti. Nikada ne plivajte sami, ne ulazite u vodu u blizini pecaroša, izbegavajte peščane sprudove jer ajkule tu vole da se okupljaju, ne plivajte u blizini velikih jata ribe i izbegavajte nestalne pokrete dok ste u vodi - piše u saopštenju šerifa.

Napadi ajkula su se povećali širom sveta tokom 2021. godine.

Florida je decenijama bila na vrhu liste po broju ujeda ajkula, a trend se nastavio i 2021. godine, rekli su istraživači. Od 73 incidenta zabeležena širom sveta prošle godine, 28 je bilo na Floridi, što predstavlja 60 odsto ukupnih slučajeva u SAD i 38 odsto slučajeva širom sveta.

Bonus video:

Komentari (1)

Loading
Opaa Đurđo

03.07.2022 13:51

Šutnuti nešto pod vodom je nemoguće. Znači tipično američko laganje.