Putin sprema bolan udarac ZAPADU! Ako ovo uradi ima sve da se puši! Važna američka institucija uputila hitnu depešu klijentima!

Autor:

Svet

02.07.2022

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija bi mogla sebi da priušti da smanji dnevnu proizvodnju za 5 miliona barela nafte bez da njena privreda pretrpi preveliku štetu.

Putin sprema bolan udarac ZAPADU! Ako ovo uradi ima sve da se puši! Važna američka institucija uputila hitnu depešu klijentima!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ako američke i evropske sankcije izazovu ruski osvetnički rez u isporuci nafte, globalne cene tog energenta mogle bi da dostignu "stratosferski" nivo od 380 dolara po barelu, upozoravaju analitičari američke investicione banke Džej-Pi Morgan Čejs, prenosi Jutarnji list.

Rusija bi, s obzirom na svoju snažnu fiskalnu poziciju, mogla sebi da priušti, ocenjuju, da smanji dnevnu proizvodnju za 5 miliona barela bez da njena privreda pretrpi preveliku štetu, napisali su analitičari, a prenosi Bloomberg. Ali za veliki deo ostatka sveta taj potez bi mogao biti strašan.

Nestanak 3 miliona barela nafte dnevno sa svetskog tržišta mogao bi cenu na Londonskoj berzi dovesti na 290 dolara po barelu, dok bi najcrnji scenario smanjenja od 5 miliona barela vodio ceni od 380 dolara.

Zemlje članice G7 rade, naime, na razradi komplikovanog mehanizma koji bi ograničio cenu koju ruska nafta može postići, a razlog tome je da se pojača pritisak na rusku vojsku u Ukrajini.

- Verovatno je da bi se, u slučaju ograničenja cene, Rusi odlučili na osvetu smanjivanjem proizvodnje kako bi Zapadu naneli bolan udarac. Trenutna napetost na globalnom tržištu nafte je na ruskoj strani - kažu analitičari JP Morgan Chasea u depeši poslatoj svojim klijentima.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading