GORI EVROPA: Paklene vrućine na Starom kontinentu, u norveškom delu Arktika 32,5 stepeni Celzijusa

Autor:

Svet

02.07.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Rekordna temperatura od juga do severa, uključujući i najvišu dosad zabeleženu unutar polarnog kruga u Evropi.

GORI EVROPA: Paklene vrućine na Starom kontinentu, u norveškom delu Arktika 32,5 stepeni Celzijusa

Foto: Tanjug/A. PAP

Paklene vrućine u većem delu Evrope dovele su do temperaturnog rekorda od juga, pa sve do krajnjeg severa Starog kontinenta, gde je na norveškom poluostrvu Banak zabeleženo 32,5 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura dosad izmerena unutar arktičkog kruga u Evropi.

To je znatno više od junskog proseka za to područje, koji iznosi 13 stepeni Celzijusa. Jak toplotni talas uzrokovao je porast temperature znatno iznad proseka za jun u brojnim zemljama, a u nekim slučajevima taj skok je iznosio i do 20 stepeni. Kupališta su puna u Švedskoj i Litvaniji, a u Poljskoj je u ponedeljak temperatura dosegla oko 35 stepeni, dok je u delovima istočne Nemačke na nekoliko lokacija izmereno 37 stepeni Celzijusa. Junski temperaturni rekordi oboreni su i u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 stepena niža od junskog rekorda od 41 stepena. Ekstremne vrućine proširile su se na Severnu Afriku, pa se temperatura u Tunisu u ponedeljak izjednačila s mesečnim rekordom za jun, koji iznosi 48,7 stepeni Celzijusa.

S druge strane, Evropu su pogodile i oluje s grmljavinom koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji, u kojem je jedna osoba poginula. Poplavljene su kuće i putevi u pokrajini Koruškoj, a narednih dana očekuju se nove oluje praćene gradom i jakim vetrom.

Katastrofalna suša u Italiji, u Milanu zatvorene fontane

Italija je suočena s velikom sušom, zbog čega je nivo tamošnje najveće reke Po pao na najniži nivo u poslednjih 50 godina. U Milanu je gradonačelnik Bepe Sala, u cilju štednje vode, naredio gašenje svih gradskih fontana, a slična odluka doneta je i u Mantrovi.

Komentari (0)

Loading