MUŠKARCI ŠIROM SAD SE ODLUČUJU NA OVAJ KORAK: Veštačka neplodnost postala trend, dok ženama zabranjuju abortus

Autor:

Svet

01.07.2022

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukidanje prava na abortus, osim buta i portesta Amerikanki stvorilo je novi fenomen da se sve više muškaraca odlučuje na "vazektomiju", odnosno veštački sterilitet. Prema podacima američkih medija, najveći procenat muškaraca koji se odlučuje na ovaj medicinski zahvat dolazi sa Floride i Kalifornije.

MUŠKARCI ŠIROM SAD SE ODLUČUJU NA OVAJ KORAK: Veštačka neplodnost postala trend, dok ženama zabranjuju abortus

Foto: Tanjug/AP

Vašington post citira podatek urologa u raznim saveznim državama. Floridski kralj "vazektomije" Dag Štajn pre oduke suda o zabrani abortusa dnevno je primao četri do pet zahteva, a posle te odluke od 12 fo 18 zahteva u jednom danu, navodi CNN.

Urolog iz Los Anđelesa Filip Vertman rekao je da se broj konsultacija oko vazektomije koje obavlja povećao za „300-400 odsto“.

Čak 70 odsto muškaraca koji se sada odluče na vazektomiju kao razlog navode odluku Vrhovnog suda SAD. Broj zahteva za proceduru najviše se povećava kod muškaraca mlađih od 30 godina koji još nemaju decu. Neki muškarci biraju vazektomiju kako bi ublažili teret svojih žena ili seksualnih partnera. U stvari, konzervativne sudije bi u budućnosti mogle da se pozabave i regulisanjem oblasti kontracepcije.

Vazektomija je hirurška procedura kojom se prekida ili delimično uklanja semenovod, čineći čoveka neplodnim. Vazektomija ne menja seksualnu želju muškarca ili njegovu sposobnost da doživi orgazam, navodi healthdirect.com.

Procedura košta oko 600 američkih dolara, a osiguravajuća društva ne pokrivaju troškove. Vazektomije su obično trajne, ali se mogu poništiti sličnim hirurškim zahvatom.

Interesovanje za vazektomije je raslo i pre odluke Vrhovnog suda, na primer tokom finansijske krize 2008. godine, kada muškarci nisu želeli da rizikuju dodatno finansijsko opterećenje dece, kao i 2020. godine, tokom najgoreg toka kovida-19. pandemija.

Nakon odluke Vrhovnog suda SAD da poništi više od 50 godina staru presudu Roe protiv Vejda koja je ženama u SAD garantovala pravo na abortus, nekoliko država je već usvojilo strože zakone o abortusu. U nekim zemljama pravo na abortus se ukida čak i u slučaju silovanja ili incesta.

U nekim državama sudovi su privremeno blokirali usvajanje strožih zakona nakon pritužbi aktivista za prava na abortus. Na Floridi je sud blokirao sprovođenje zakona, koji je u aprilu potpisao guverner Ron DeSantis, a koji bi danas stupio na snagu. Zakonodavstvo u trećoj najmnogoljudnijoj američkoj državi u potpunosti zabranjuje abortus nakon 15. nedelje trudnoće, čak i u slučajevima silovanja ili incesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading