ŽIVI GORELI! Najmanje 50 mrtvih tokom pobune u kolumbijskom zatvoru! Tragediji prethodila tuča između zatvorenika, od kojih je jedan zapalio dušek!

Autor:

Svet

29.06.2022

05:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zatvorenici su navodno zapalili svoje dušeke tokom sukoba.

ŽIVI GORELI! Najmanje 50 mrtvih tokom pobune u kolumbijskom zatvoru! Tragediji prethodila tuča između zatvorenika, od kojih je jedan zapalio dušek!

Foto: shutterstock

Vatrogasac gasi požar

Oko 50 osoba je poginulo, a 30 je povređeno u požaru koji je izbio tokom zatvorske pobune i pokušaja bekstva u zatvoru Tulua u Kolumbiji u utorak ujutro. Zatvorenici su navodno zapalili svoje dušeke tokom sukoba.

Požar je izbio u ćelijskom bloku u kojem živi oko 200 zatvorenika, javio je kolumbijski novinski sajt Semana. Nakon što su zatvorenici zapalili svoje dušeke, neki su pokušali da pobegnu, dok su drugi - za koje se veruje da su povezani sa bandama - počeli da se napadaju međusobno.

Kolumbijski ministar pravde Vilson Ruiz Orehuela ispričao je priču nešto drugačije, navodeći da je tragedija počela kao tuča između zatvorenika, od kojih je jedan zapalio dušek. Orehuela je rekao da se vatra proširila i da je morala da se pozove vatrogasna služba Tulue da ga ugase.

Nejasno je koliko je zatvorenika stradalo u požaru, a koliko ih je stradalo u sukobima.

Republika

Foto: Printskrin

Požar, Ilustracija

Dok su se porodice zatvorenika okupljale ispred ustanove da saznaju o sudbini svojih najmilijih, zvaničnici su čitali spisak preživelih. Svi zatvorenici koji su držani u drugim blokovima ćelija opisani su kao "u savršenom stanju". Prema Semaninim rečima, u celom objektu je u trenutku tragedije bilo 1.267 zatvorenika, oko 200 više nego što je zatvor predviđen.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke pozvao je na istragu o incidentu, dok je novoizabrani predsednik Gustavo Petro pozvao na "potpuno preispitivanje zatvorske politike" u cilju zaštite "humanizacije zatvora i dostojanstva zatvorenika".

Sličan scenario odigrao se u zatvoru Modelo u Bogoti u martu 2020. godine, kada je protest zbog sanitarnih uslova prerastao u nasilne pobune u kojima su ubijena 23 zatvorenika i povređeno više od 100.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading