ŠKOTSKA ODLUČUJE O NEZAVISNOSTI! Zakazan referendum: Sada je vreme da odredimo budućnost naše zemlje!

Autor:

Svet

28.06.2022

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Škotske Nikola Stardžen najavila da će novi referendum o nezavisnosti Škotske biti održan 19. oktobra 2023. godine.

ŠKOTSKA ODLUČUJE O NEZAVISNOSTI! Zakazan referendum: Sada je vreme da odredimo budućnost naše zemlje!

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Stardženova je u škotskom parlamentu rekla da će uskoro biti usvojen zakon o referendumu, kojim će on biti zakazan u oktobru sledeće godine. Na referendumu će biti postavljeno isto pitanje kao i na onom 2014. godine, „Da li Škotska treba da bude nezavisna država“.

Izlaganje Stardženove u parlamentu Škotske ispraćeno je odobravanjem i aplauzima, navodi Skaj njuz.

- Sada je vreme za nezavisnost. Sada je vreme da debatujemo i odredimo budućnost naše zemlje. Nezavisnost bi omogućila Škotskoj da sama bira svoj put - rekla je Stardženova, prenosi „Telegraf“.

Ona je objasnila da bi referendum o nezavisnosti bio konsultativan, i njegov uspeh ne bi automatski doveo do odvajanja od Velike Britanije, već mora da ga potvrdi i britanski parlament.

Stardženova je rekla da je spremna da pregovara sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom o tome, ali da neće dozvoliti da „škotska demokratija bude zarobljenik Borisa Džonsona, ili bilo kog premijera“.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ivan

29.06.2022 01:10

Mi prvi trebamo da priznamo Škotsku kao nezavisnu zemlji...tante za tante