Žene u Americi masovno brišu ovu aplikaciju: PODACI IZ APLIKACIJE DOKAZ ILEGALNOG ABORTUSA!

Autor:

Svet

28.06.2022

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još prošlog meseca žene krenule masivno da brišu aplikaciju za praćenje ciklusa, kako se podaci koje ona skuplja ne bi koristili u sudskom procesu.

Žene u Americi masovno brišu ovu aplikaciju: PODACI IZ APLIKACIJE DOKAZ ILEGALNOG ABORTUSA!

Foto: Fotomontaža/pixabay.com

Mnoge žene u Americi su proteklih dana obrisale iz svojih mobilnih telefona aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa iz straha da bi podaci koje aplikacije prikupljaju mogli da posluže kao dokaz protiv njih u državama u kojima je abortus sada nelegalan.

Žene su aplikacije počele da deinstaliraju još prošlog meseca, kada je procurio nacrt mišljenja Vrhovnog suda kojim je signalizirano da se sud sprema da poništi odluku koja je garantovala ustavno pravo na abortus.

Njihova zabrinutost nije neosnovana, piše Gardijan. Brojne aplikacije prikupljaju, čuvaju, a ponekad i prosleđuju podatke korisnika. U državama gde je abortus nezakonit, tužioci bi mogli da zatraže informacije koje su prikupile ovakve aplikacije dok "grade" slučaj protiv nekog fizičkog lica.

- Ukoliko žele da procesuiraju ženu zbog ilegalnog abortusa, mogu da traže podatke iz bilo koje aplikacije, uključujući i one za praćenje ciklusa - rekla je Sara Spektor, advokat i nekadašnji tužilac iz Teksasa.

KORISTI IH SVAKA TREĆA ŽENA

Prema njenim rečima, svaka kompanija ima svoj prostor za čuvanje podataka, kao i politiku privatnosti o tome kako koriste te podatke i koliko dugo ih čuvaju.

Aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa su veoma popularne, a podaci iz 2019. godine govore da ih koristi svaka treća žena u Americi. Te aplikacije su ženama u znatnoj meri olakšale život - od planiranja porodice, do primećivanja prvih simptoma neke bolesti, a aplikacije su bile korisna i prilikom planiranja godišnjeg odmora.

Studija iz 2019. objavljena u British Medical Journal (BMJ) otkrila je da 79% zdravstvenih aplikacija dostupnih u Gugl plej prodavnici koje se odnose na kontrolu uzimanja medikamenata i slično, redovno deli korisničke podatke i "daleko su od transparentnih". Ali mnogi "veliki igrači" su napredovali tokom proteklih godina.

Dve veoma popularne aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa u SAD, Flo i Clu, imaju zajedno više od 55 miliona korisnika.

Čak iako podatke "obrađuje" kompanija iz Evrope, to ne znači da su "imuni" na američko tužilaštvo, upozorava Lusi Odiber, advokatica u Prajvasi internešonelu.

- Činjenica da su u obavezi da primenjuju evropske zakon nije relevantna u ovom slučaju. Ukoliko dođe do formalno pravnog zahteva od američkih vlasti, evropske kompanije u većini slučajeva ispune traženo. Takođe, evropska kompanija možda čuva podatke van EU, i tako postaje deo različitih zakonskih odredbi i međunarodnih sporazuma - Odiber.

Korišćenje evropske aplikacije neće zaštititi žene od sudova koji traže podatke direktno od njih. Ali to može biti malo bolja opcija od korišćenja one sa sedištem u SAD, jer je američke kompanije lakše prisiliti da se povinuju zahtevima američkih vlasti i sudova. Sprovođenje je teže u odnosu na evropske.

BEZBEDNIJE OBRISATI

Iz straha da bi njihovi podaci o kašnjenju ciklusa ili izostanku istog mogli da završe na stolu nekog tužioca, mnoge žene u SAD smatraju da je bezbednije da aplikaciju obrišu.

Melisa (27), mlada majka iz Teksasa, obrisala je aplikaciju jer strahuje da bi kada putuje njena država mogla da iskoristi podatke da joj kasni menstruacija.

Foto: pixabay.com

 

Inače, ovo nisu jedine aplikacije koje se mogu koristiti protiv korisnika kada je u pitanju krivično gonjenje, upozorili su stručnjaci.

- Gugl mape ili nasumična igra na vašem telefonu mogu se isto tako lako upotrebiti protiv nekoga kao i aplikacija za praćenje menstruacije - kažu stručnjaci.

Oni ističu da, iako treba da obrazujemo jedni druge i preduzmemo mere predostrožnosti, nije u redu da odgovornost stavljamo samo na pojedince. Dodaju da kompanije i zakonodavci moraju odmah da deluju kako bi zaštitili ljude.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading