OTKRIVENE MRAČNE TAJNE prestižne škole: STUDENTI ZLOSTAVLJALI MALOLETNIKE, DEČAKA SILOVALI!

Autor:

Svet

28.06.2022

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kristijan, sin prestolonaslednika Danske Frederika učenik je ove "prestižne" ustanove.

OTKRIVENE MRAČNE TAJNE prestižne škole: STUDENTI ZLOSTAVLJALI MALOLETNIKE, DEČAKA SILOVALI!

Foto: Youtube printscreen

Danski prestolonaslednik Frederik povukao je sina Kristijana iz elitne privatne škole Herlufsholm i obustavio ćerkinu aplikaciju, budući da je od jeseni i ona trebala da bude deo ove ustanove, nakon što su u javnost izbile šokantne informacije o zlostavljanju unutar škole.

Bura u Danskoj se podigla nakon što je emitovan dokumentarni film u kojem su bivši učenici svedočili o fizičkom zlostavljanju i seksualnom uznemiravanju u toj školi, piše Tajms.

Herlufsholm, elitna privatna škola, nalazi se šezdesetak kilometara jugozapadno od Kopenhagena i obrazuje pripadnike najviše danske klase od 16. veka. Ali nedavni skandali su možda nepopravljivo narušili njenu reputaciju. 

Oko 50 bivših učenika, poznatih kao Stari Herlovci, svedočilo je u televizijskoj prezentaciji o kulturi nasilnih rituala i brutalnih premlaćivanja, čiji deo su bili učenici ove ustanove.

Foto: Youtube printscreen

Ilustracija

PREMLAĆIVALI I SILOVALI

Stariji đaci su, navodno, svakog dana u sred noći budili svoje mlađe kolege, a zatim ih tukli i maltretirali. Jedan od njih je bio toliko povređen da nije mogao ni da dopuzi nazad u krevet. Jedan bivši student priznao je, međutim, da je video nasilnika kako seksualno zlostavlja njegovu žrtvu pred desetak drugih dečaka.

Dokumentarac, Herlufsholms Hemmeligheder (Herlufsholmove tajne), doveo je do značajnih reperkusija otkako je prošlog meseca emitovan na državnom kanalu TV2. Mete Frederiksen, danska premijerka, rekla je da su incidenti neoprostivi i da je bila duboko dirnuta gledanjem emisije. Direktor škole Mikel Kjelberg otpušten je dva dana posle emitovanja, a njegov privremeni naslednik se "bezrezervno" izvinio.

Ali gubitak naklonosti danske kraljevske porodice mogao bi biti najozbiljniji udarac do sada. Prestolonaslednik Frederik je u nedelju rekao da povlači svog sina princa Kristijana (16) iz škole nakon što je Herlufsholm takođe osudio nacionalno regulatorno telo za obrazovanje, što je dovelo do ostavke celog odbora guvernera.

Republika

Foto: Ap photo

Danska kraljevska porodica, Izabela levo i Kristijan desno

Njegova ćerka, princeza Izabela (15), trebalo je da krene u školu na jesen, ali će sada nastaviti školovanje na drugom mestu.

- Duboko smo šokirani nedavnim izveštajima iz Herlufsholma - rekli su prestolonaslednik Frederik i njegova supruga, princeza Meri.

Par je u početku rekao da se njihova deca raduju novoj školskoj godini, ali su pod velikim pritiskom javnosti da povuku Kristijana iz Herlufsholma, na kraju to i učinili. Nakon što je preliminarni izveštaj nacionalnog nadzornog tela škole otkrio da su Herlufsholmova pravila i tradicija rezultirali ukorenjenom hijerarhijom zbog koje su neki učenici bili privilegovani, dok su drugi bili ekskomunicirani, više nisu imali izbora.

Foto: Youtube printscreen

Zgrada Herlufsholm

SVE IZREŽIRANO?

Frederik i njegova supruga rekli su da "poseban položaj" koji im daje njihov kraljevski status takođe znači da moraju da budu i primer. 

Međutim, ne misle svi da kultura zlostavljanja, prikazana u dokumentarcu, zaista postoji.

Kristian fon Hornslet, 50-godišnji, provokativni savremeni umetnik, koji je pohađao školu 1980-ih, otišao je toliko daleko da je tvrdio da je siguran da su producenti dokumentarca podmitili Stare Herlovce da okaljaju ime škole.

Reditelj dokumentarca Lase Bjer rekao je da su tvrdnje Fon Hornsleta "potpuno neosnovane" i da se njegov tim kategorički drži onoga što i kako je film prikazan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading