HRVATSKI ZATVOR JE GORI OD RUSKOG! Ispovest ruske aktivistkinje: U Zagrebu su me skinuli golu!

Autor:

Svet

27.06.2022

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska aktivistkinja i članica tima Pussy Riot Aistona Nijazova završila je u hrvatskom zatvoru zbog međunarodne poternice zbog koje već odrobijala šest godina u Rusiji. Kaže da su je hrvatski policajci skidali do gole kože i opisuje jeziv tretman u zagrebačkom kazamatu.

HRVATSKI ZATVOR JE GORI OD RUSKOG! Ispovest ruske aktivistkinje: U Zagrebu su me skinuli golu!

Foto: Tanjug/AP

Ruska aktivistkinja Aistona Nijazova ima više iskustva s boravkom u zatvoru od mnogi pravih kriminalaca. Ona se u poslednja dva meseca dva puta našla iza rešetaka, i to u Sloveniji i Hrvatskoj, a sve na osnovu međunarodne poternice koja je raspisana za njom na osnovu tužbe znog koje je već odslužila šestogodišnju kaznu u ruskom zatvoru.

Nijazova je poslovnu karijeru započela radeći u jednoj ruskoj banci, ali je 2011. godine poslata u zatvor zbog navodne prevare. Nakon odslužene kazne u ruskom kazamatu, Nijazova je postala aktivistkinja pokreta za ljudska prava, boreći se za prava žena u zatvorima i pridružila se čuvenoj ruskoj grupi Pussy Riot, čije su članice takođe bile osuđene na višegodišnje robijanje u ruskim zatvorima zbog "podrivanja države“.

Foto: Tanjug/AP

Pussy Riot

U maju je zajedno s članicama benda krenula na turneju po Balkanu, kada je doživela niz neugodnosti, jer poternica za njom koju su izdale vlasti Turkmenistana (ona ima dvojno državljanstvo – rusko i turkmenistansko) nije bila povučena.

Slovenački sudija ju je zagrlio

U Sloveniji su je sa graničnog prelaza odmah prebacili u pritvor gde je čekala da izađe pred sudiju. Ta epizoda se završila relativno bezbolno, jer joj je nećak slikao i poslao dokumenta u kojima se vidi da je već odslužila kaznu zbog koje je raspisana poternica za njom, što je slovenački sudija odmah uvažio, pa je čak, kako je sama ispričala, i zagrlio nakon što je doneo oslobađajuću presudu.

Međutim, nova neugodnost dočekala ju je na hrvatskoj granici gde se obrela s članicama benda Pussy Riot, koje su imale zakazan nastup na Paradi ponosa u Zagrebu.

Foto: Printscreen/Youtube/ NBC News

Pussy Riot

Hrvati je skinuli golu u zatvoru

Kada je kombi Pussy Riot benda stigao do granice sa Hrvatskom, nakon 14 sati vožnje iz Nemačke, Nijazova je graničaru dala pasoš, a ubrzo se pojavio policajac i odveo je. Nakon pretresa koji je, kako je ispričala Nijazova, uključivao skidanje do gole kože, odvedena je u istražni zatvor u Zagrebu.

Iako su joj prijatelji odmah pronašli advokata, nisu znali gde je zatvorena, a policija joj nije dozvoljavala da telefonira. Policajci su najpre rekli Nijazovoj da ne mogu da održe suđenje jer je praznik - Dan državnosti Hrvatske. Međutim, ubrzo nakon toga su je doveli u sud i počeli da joj uzimaju otiske prstiju i druge lične podatke.

Kada se našla ispred sudije, Nijazova je pokušala da objasni situaciju.

Foto: Printscreen/Youtube/Pussy Riot

Spot Pussy Riot

- Pogledajte koliko sam puta prešla granice - rekla je.- Ista stvar se desila u Sloveniji, ali su to odmah rešili.-

- Slovenija je druga zemlja - rekao joj je sudija.

Kada je Nijazova zatražila da telefonom kontaktira svoje prijatelje, za koje je bila sigurna da su joj našli advokata, sudija joj je rekao da ne može da ima advokata zbog praznika. Zatim je rekao da će provesti u pritvoru 40 dana i da će morati da "dostavi originalna dokumenta" kako bi dokazala da je već odslužila za kaznu. Odvedena je u zagrebački centralni zatvor.

Hrvatski zatvor sto puta gori od ruskog

- Pomislili biste da ništa ne može biti gore od ruskog zatvora, ali ja zvanično mogu potvrditi da su hrvatski zatvori sto puta gori - rekla je Nijazova za portal Meduza.

Smestili su je u malu ćeliju sa još sedam žena. Ova institucija je prvobitno bila muški zatvor, ali je kasnije jedan sprat određen za žene.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Zatvor Ilustracija

- Muškarci su imali pristup velikom dvorištu sa odbojkaškim terenom, stolovima za stoni tenis i terenima za badminton, a žene su morale da provode svoje zakonski propisano vreme za rekreaciju od dva sata u malom, mračnom prostoru između dve zatvorske zgrade - ispričala je Nijazova.

Nijazova je u zatvor stigla u ponedeljak. Do kraja nedelje, članica Pussy Riota Marija Aljohina organizovala je konferenciju za medije o njenom hapšenju, a u petak ujutro stigla je advokatica za ljudska prava Lina Budak sa gomilom dokumenata koji potkrepljuju priču Nijazove.

"Rekla mi je: `Kontaktiraćemo Evropski parlament. Kontaktiraćemo sve`", prepričala je Nijazova.

Pritisak javnosti urodio plodom

Odmah nakon sastanka sa Budakovom, načelnik zatvora je pozvao Nijazovu u svoju kancelariju, gde je čekalo šest ombudsmana koji su želeli da razgovaraju sa njom. Od Aljohine su čuli o različitom tretmanu muškaraca i žena u zatvoru, a želeli su da čuju od same Nijazove kavi su stvarno uslovi u zagrebačkom zatvoru.

Nakon toga se vratila u svoju ćeliju. Međutim, nakon nekoliko minuta, zatvorski službenici su došli i otvorili vrata ćelije.

Foto: Printscreen/Youtube/NBC News

Pussy Riot Antiratni protest

- Žene u ćeliji počinju da aplaudiraju, govore nešto na hrvatskom, a onda pokušavaju da mi objasne na engleskom da sam slobodna. Svi u ćeliji tapšu i govore: `Bravo! Možeš kući!’ Izašla sam i bila šokirana - bilo je oko 40 novinara sa TV kamerama ispred zatvora.-

Sud je, kako je kasnije saznala, odlučio da, zbog pritiska javnosti, poništi nalog za hapšenje, čak ni ne čekajući žalbenu raspravu, piše Mondo.

Poziv od gradonačelnika Zagreba

Nakon oslobađanja, Nijazova je sa timom Pussy Riot i advokatima otišli u kafić da proslavi svoju slobodu.

Foto: youtube.com/printscreen

Tomislav Tomašević

Ubrzo nakon toga, Linu Budak nazvao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je pozvao Nijazovu da mu bude lični gost na zagrebačkoj Paradi ponosa sledećeg dana, piše Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading