VLADIMIR PUTIN PAKUJE KOFERE: Prvi put od početka rata u Ukrajini napušta Rusiju!

Autor:

Svet

26.06.2022

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednje poznato Putinovo putovanje van Rusije bila je poseta Pekingu početkom februara.

VLADIMIR PUTIN PAKUJE KOFERE: Prvi put od početka rata u Ukrajini napušta Rusiju!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin posetiće naredne nedelje dve bivše sovjetske države u centralnoj Aziji, saopštila je u nedelju ruska državna televizija, što je prvo putovanje ruskog lidera u inostranstvo otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.

Moskva se zbog ruske invazije na Rusiju našla pod ozbiljnim finansijskim sankcijama zapada za koje Putin kaže da su podstakle jačanje trgovinskih veza Rusije sa drugim silama kao što su Kina, Indija i Iran.

Pavel Zarubin, dopisnik državne televizije Rosija1 iz Kremlja, rekao je da će Putin da poseti Tadžikistan i Turkmenistan, a da će se zatim na razgovorima u Moskvi sastati sa indonezijskim predsednikom Džokom Vidodom.

Putin će se u Dušanbeu sastati s tadžikistanskim predsednikom Emomali Rahmonom, bliskim ruskim saveznikom i najdugovječnijim vladarom bivše sovjetske države. U Ašhabatu će prisustvovati samitu kaspijskih država, uključujući čelnike Azerbajdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana, rekao je Zarubin.

Poslednje poznato Putinovo putovanje van Rusije bila je poseta Pekingu početkom februara. Tada su ruski lider i kineski predsednik Si Đinping predstavili 'sporazum o prijateljstvu bez ograničenja' samo nekoliko sati pre nego što su prisustvovali ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Rusija kaže da je 24. februara poslala trupe u Ukrajinu kako bi smanjila njenu vojnu moć, sprečila da je zapad iskoristi za pretnju Rusiji, iskorenila nacionaliste i odbranila stanovnike u istočnim regijama koji govore ruskim jezikom. Ukrajina naziva invaziju otimanjem zemlje u imperijalnom stilu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading